Femen-aktivisták tüntettek Párizsban a szélsőjobboldal ellen

Hitler-bajusszal és fedetlen kebleikre horogkeresztes európai zászlót festve tiltakoztak a Femen nőjogi szervezet aktivistái kedden Párizsban a szélsőjobboldali Nemzeti Front (FN) ellen, miközben a párt az európai parlamenti választásokra mutatta be a képviselőjelöltjeit.

Az Ukrajnában alakult feminista szervezet 22 női tagja fekete nadrágban és bakancsban, katonai menetlépésben érkezett az elé az épület elé, ahol az FN a sajtótájékoztatóját tartotta, miközben azt skandálták, hogy fascist epidemic (fasiszta járvány) és a pártelnök Marine Le Penre utalva Marine fascist (Marine fasiszta). A tüntetők - akiknek a hasán és a hátán is a fascist epidemic felirat volt olvasható - nem tudtak az épületbe bemenni, a sajtótájékoztatót kívülről próbálták hangosan megzavarni.

Inna Sevcsenko, a Femen Párizsban élő ukrán vezetője szerint a megmozdulás célja "az Európában egyre terjedő fasiszta járvány elítélése" volt. A szervezet ezért "nemzetközi kampányt indít a fasizmus ellen Európában". "Ma kezdjük el önöknek megmutatni, hogyan fogunk velük bánni" - tette hozzá a feminista aktivista.

A femenek akciója mintegy tíz percig tartott. A 22 nőt azután körbevették a rendőrök és előállították őket.

A felmérések szerint 22 százalékkal jelenleg a francia pártok között második helyen álló szélsőjobboldali Nemzeti Front azt tűzte ki célul, hogy az élen végezzen Franciaországban a május 25-i európai parlamenti választásokon. Az elmúlt években szalonképesebb arculatot öltött, magát se jobbra, se balra nem soroló erő nem annyira a saját programjával (bevándorlásellenesség, az eurózónából való kilépés) kampányol, hanem az általános Európa-ellenes hangulatot és az eurót ért bírálatokat, valamint a kormány népszerűtlenségét próbálja meglovagolni.

Kimaradt?