Újságírókat sértegetett az orosz parlamentben Zsirinovszkij

Az orosz liberális párt heves kirohanásairól ismert elnöke és parlamenti frakcióvezetője, Vlagyimir Zsirinovszkij orosz populista politikus két újságírónőt sértegetett parlamenti sajtótájékoztatóján pénteken. Egyikük az Oroszország Ma nevű, nemrég létrehozott új állami médiavállalat tudósítója, a másik fiatal nő a magánkézben lévő Interfax orosz hírügynökség munkatársa. A tekintélyes hírügynökség a volt Szovjetunió térségében hatalmas hálózattal rendelkezik. 

Az Oroszország Ma munkatársa azt kérdezte Zsirinovszkijtól, hogy érdemes-e büntetőintézkedéseket bevezetni válaszul arra, hogy a kijevi hatalom jelentősen korlátozta az orosz állampolgárok (elsősorban a 16 és 60 év közötti férfiak) beutazását Ukrajnába. A kérdésre az orosz politikus előbb a várandós fiatal nőnek támadt, azt kiabálva, hogy „Miféle szankciók? Kedvesen kell, simogatva (bánni Ukrajnával)", miközben pártjának fiatal parlamenti képviselőit odalökdöste az újságíróhoz, hogy ölelgessék meg a terhes nőt és azt kiabálta: „Krisztus feltámadt!". Zsirinovszkij az Interfax tudósítóját is megtámadta, amikor ő kolléganője védelmére kelt. A politikus leszbikusnak nevezte a hírügynökségi újságírót, majd azzal fenyegette meg az újságírókat, hogy kirúgatja őket állásukból. Az esetről videofelvétel is készült.

A történtek nagy felháborodást keltettek az orosz sajtóban. Az orosz parlamenti tudósítók és az Oroszország Ma médiavállalat munkatársai a törvényhozás alsóházának elnökéhez fordultak az ügyben. Szergej Nariskin utasította a duma etikai bizottságát, hogy vizsgálja ki Vlagyimir Zsirinovszkij viselkedését.

Az orosz populista politikus folyamatosan szokatlan, olykor hajmeresztő kijelentéseivel, heves kirohanásaival kelt figyelmet. Nem egy botrányt okozott a televíziós műsorokban, sőt egy élő adásban évekkel ezelőtt tettlegességig fajult a helyzet, mégis folyamatosan szerepel a sajtóban.

Kimaradt?