„Ukrajna tartsa tiszteletben a kisebbségi nyelveket”

A kisebbségi nyelvek tiszteletben tartása egyik feltétele Ukrajna egysége megőrzésének - állítja Stanislav Novotny cseh Ukrajna-szakértő abban az interjúban, amelyet a Lidové Noviny című konzervatív lap közölt pénteken.

"Elsősorban az orosz, de a lengyel, a román és a magyar nyelv jogait is tiszteletben kell tartani" - jelentette ki Novotny, aki a kilencvenes évek első felében alapítója volt a prágai Totalitárius Rendszereket Kutató Intézetnek, majd a cseh rendőrség országos főparancsnoki tisztségét is betöltötte. Úgy véli: történelmi okokkal magyarázható, hogy a mai Ukrajna nem egységes, s ez a nyelvre is vonatkozik.

"Ukrajnának nem adatott meg elegendő idő ahhoz, hogy az ukrán nyelv az egész társadalom természetes integráló elemévé váljon" - mutatott rá a szakértő.

Novotny szerint Ukrajna számára hosszú távon a szövetségi államberendezés hozhat megoldást, stabilitást. "Ha Ukrajna egyben akar maradni, minden félnek engednie kell valamit elképzeléseiből" - állítja a szakértő.

"Ebből kiindulva az egységes Ukrajna gondolatánál reálisabbnak tartom az állam szövetségi berendezkedését. Attól tartok azonban, hogy ez az ország felbomlásának az előjele is lehet" - szögezte le Novotny. A szakértő úgy látja: a Nyugat és az Egyesült Államok nem elveket, értékeket óv, hanem saját hatalmi érdekeit védi Ukrajnában.

Novotny szerint azonban hiba lenne Oroszországot túlságosan sarokba szorítani, mert az megbosszulhatja magát. Példaként rámutatott: Németországot az első világháború után "túlságosan" megbüntették, amivel azonban egy újabb háború feltételeit teremtették meg. "Most sincs ok kiélezni a helyzetet Oroszországgal szemben" - szögezte le Novotny.

Kimaradt?