Washington fenyegetően reagált Krím elcsatolásának hírére

A Fehér Ház kedden elítélte a Krím orosz annektálását és újabb szankciókat helyezett kilátásba Oroszország ellen. „Ezt az akciót - a népszavazás eredményét és az Ukrajna egy régiójának annektálására irányuló kísérletet - az Egyesült Államok és a nemzetközi közösség sohasem fogja elismerni" - jelentette ki Jay Carney, az amerikai elnök hivatalának szóvivője.

Carney közölte, hogy Washington ki fogja bővíteni azon orosz tisztségviselők listáját, akiket amerikai vízumtilalommal és bankszámla-befagyasztással sújtottak. Az eddigi szankciókat a The Wall Street Journal szerkesztőségi cikkében „komolytalannak" nevezte, a The Washington Post állásfoglalása pedig azt írta, hogy a büntetőintézkedések csak „ugatnak" és nem „harapnak".

„Ha Oroszország nem változtat irányvonalat, akkor az általunk, a barátaink és szövetségeseink által megállapított költségekbe veri majd magát szerte a világon, amelyeket általánosságban a világgazdaság fog kiróni" - hangoztatta Jay Carney. „A költségek mindaddig növekedni fognak, amíg Oroszország nem változtat irányt" - tette hozzá. „Az önök helyében nem fektetnék be orosz értékpapírokba - hacsak nem shortolni (a tőzsdei értékcsökkenésre játszani) akarnak" - mondta Carney a sajtótájékoztatón részt vevő újságíróknak.

A Fehér Ház általában - nehogy elriassza a befektetőket - tartózkodik a pénzpiaci kilengésekkel kapcsolatos kommentároktól, ám Carney ezúttal kijelentette: úgy hiszi, hogy az amerikai és az európai szankciók, az ukrajnai orosz fellépés következményeivel kombinálva, károkat fognak okozni az orosz gazdaságnak. Egyebek mellett felhívta a figyelmet a rubel árfolyamának gyengülésére.

Ban Ki Mun, az ENSZ főtitkára „konstruktív párbeszédre" sürgette a válságban érintett valamennyi felet. Ezt kedden Stephane Dujarric, a világszervezet szóvivője jelentette be New Yorkban. Dujarric szerint Ban intenzívvé tette diplomáciai erőfeszítéseit, és magas szinten felvette a kapcsolatot az érintett felekkel, valamint mindazokkal akik érdekeltek a válságban. A szóvivő hangsúlyozta, hogy az ENSZ-főtitkár „növekvő aggodalommal" figyeli a legutóbbi fejleményeket, beleértve a krími népszavazást és a félsziget orosz annektálását.

A világszervezet első embere arra intette a feleket: tartózkodjanak a „meggondolatlan cselekedetektől", és fokozzák erőfeszítéseiket annak érdekében, hogy a válságot az ENSZ Alapokmányának a szuverenitás, a területi épség és az egység tiszteletben tartását előíró elvek alapján oldják meg. Az ENSZ Közgyűlése Ukrajna kérésére csütörtökön plenáris ülést tart.

Kapcsolódók

Kimaradt?