Még két hétig lehet kérni a választási névjegyzékre a regisztrációt

Még két hétig, március 22-én 16 óráig kérhetik regisztrációjukat azok a magyarországi lakcímmel nem rendelkező magyar állampolgárok, akik április 6-án szeretnének szavazni az országgyűlési képviselők választásán – tájékoztatott az MTI szombaton. Eddig több mint 160 ezer határon túli választót vettek fel a központi névjegyzékbe.

A www.valasztas.hu oldal szombat reggeli adatai szerint 192 748-an kérték már a regisztrációjukat, közülük 160 631 határon túli választópolgárt már felvettek a névjegyzékbe.

A tájékoztató nem azt tartja nyilván, hogy mely országokból érkezett a kérelem, hanem azt, hogy a kérelmező melyik országba kéri az értesítést a névjegyzékbe vételéről.

E szerint a legtöbben azt kérték, hogy Romániába (86 968), illetve Szerbiába (25 415) küldje az NVI a regisztrációs értesítést. Németországba 1853-an, az Amerikai Egyesült Államokba 939-en, magyarországi értesítési címre 2572-en kérték az NVI határozatát regisztrációjukról. A kettős állampolgárságot tiltó országokba 2870-en kérték az értesítést, e-mailben pedig 67 202-en.

Az érintettek augusztus 1-je óta kérhetik a választási névjegyzékbe vételhez szükséges regisztrációjukat postai úton, november 1-je óta pedig ezt már az interneten (az ügyfélkapun keresztül vagy a választási iroda hivatalos honlapján, a www.nvi.hu-n) is kezdeményezhetik.

A tavaszi országgyűlési választáson a külföldön élő, magyarországi állandó lakcímmel nem rendelkező magyar állampolgárok levélben szavazhatnak, de csak az országos pártlistákra. Ehhez előbb regisztrálniuk kell az NVI-nél, az iroda ez után levélben juttatja el a szavazási iratcsomagot - köztük a szavazólapot - a választópolgárhoz, aki a voksát levélben adhatja le.

A regisztráció tíz évig érvényes, és automatikusan meghosszabbodik, ha valaki részt vesz egy választáson vagy ha az adatait frissíti, módosítja.

Kimaradt?