Kisebbségvédelem: a Michel-jelentés fontos jelzés Brüsszelnek

Olyan jelentést fogadott el csütörtökön Strasbourgban az Európai Parlament (EP), amely nem kötelezi ugyan azonnali cselekvésre az Európai Bizottságot az őshonos kisebbségek védelme terén, ám politikai üzenetének nagy jelentősége van – jelentette ki csütörtök este a maszol.ro-nak Winkler Gyula.

Az RMDSZ EP-képviselőjét Az alapvető jogok helyzetéről az Európai Unióban című jelentésről kérdeztük, amely többek között arra kéri az Európai Bizottságot, hogy szakpolitikai normát dolgozzon ki a nemzeti kisebbségek védelmében, illetve felkéri a tagállamokat, hogy hozzanak intézkedéseket a tényleges egyenlőség előmozdítására.

„Ez egy nagyon komoly politikai jelzés Brüsszel számára. Egy lépés afelé, amit az RMDSZ is szorgalmaz hét esztendeje az Európai Parlamentben, és huszonöt esztendeje Romániában. Vagyis afelé, hogy az őshonos etnikai közösségek kérdését emeljék fel az Európai Unió szintjére” – mondta Winkler Gyula.

A politikus emlékeztetett arra, hogy a belga Louis Michel jelentésének az őshonos kisebbségekkel foglalkozó fejezete ugyanazt írja le, mint a FUEN és az RMDSZ által benyújtott európai polgári kezdeményezés szövege. „Ez azt bizonyítja, hogy helyesen térképeztük az európai őshonos kisebbségek jogait” – tette hozzá az EP-képviselő.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?