Bukarest aggódik a bukovinai románok anyanyelvhasználatáért

Bukarest új, európai rendelkezést vár Ukrajnától a kisebbségek védelmében a vasárnap eltörölt nyelvtörvény helyett - derült ki Victor Ponta kormányfő hétfői nyilatkozatából. A miniszterelnök kihangsúlyozta: kormánya a többi uniós ország álláspontjához csatlakozva üdvözli az ukrajnai vérontás megfékezését, támogatja Ukrajna demokratikus fejlődését és európai közeledését. Ugyanakkor kifejezte reményét, hogy az eltörölt nyelvtörvény helyét minél hamarabb egy európai rendelkezés váltja fel, a román nyelvre és az ukrajnai román kisebbségi jogokra vonatkozóan.

"Megértjük a feszült politikai helyzetet, de úgy vélem, Ukrajnának előre kell lépnie a demokratizálódás és európai szabványok betartása terén, s ezek között a kisebbségi jogok betartása és a román nyelv védelme rendkívül fontos számunkra" - mutatott rá a kormányfő.

Az ukrán parlament vasárnap eltörölte az államnyelvvel kapcsolatos, a kisebbségi nyelvek használatára vonatkozó, 2012-ben elfogadott törvényt. A 2012. augusztus 10-én életbe lépett jogszabály hivatalosan engedélyezte a kétnyelvűséget azokban a régiókban, ahol az adott nemzeti kisebbség lélekszáma meghaladja a lakosság tíz százalékát.

Martonyi: tiszteletben kell tartani a kisebbségek jogait. Ukrajnában befogadó jellegű konszolidációs folyamatra van szükség, amelynek során tiszteletben tartják a demokratikus értékeket, és biztosítják a nemzeti, etnikai és nyelvi kisebbségek jogait - mondta Martonyi János magyar külügyminiszter hétfőn Budapesten. A visegrádi országok (V4), valamint Bulgária, Románia és Görögország külügyminisztereinek budapesti találkozója után tartott sajtótájékoztatón a miniszter kiemelte: Ukrajnában a regionális nyelvek használatáról szóló törvényt vasárnap hatályon kívül helyezték, ami nem jó hír. De olyan hírek is érkeztek, amelyek szerint új, remélhetőleg a korábbinál jobb törvényt fogadnak el, és ezt hétfő délelőtt a budapesti ukrán nagykövet is megerősítette - tette hozzá.

Ukrajna délnyugati térségében, a Romániával határos Csernivci megyében (Bukovina északi részén) mintegy 180 ezer lakos anyanyelve a román, amelyet a jogszabály hatályba lépése óta számos községben regionális nyelvként ismertek el.

Kimaradt?