A szeptember 11-i merényletekre emlékeztek New Yorkban

Megkezdődtek kedden New Yorkban a 2001. szeptember 11-i terrorista merényletek 11. évfordulója alkalmából szervezett megemlékezések. Az első helyszín a Világkereskedelmi Központ két lerombolt tornyának helye, a Ground Zero volt. Mintegy ezer ember – köztük hozzátartozók – gyűlt össze, hogy a tornyok helyén létesített két medence körül a hagyományokhoz híven felolvassák a 2983 halálos áldozat nevét.

A felolvasás közép-európai idő szerint délután fél három után kezdődött el, és közben szüneteket tartottak azokban a percekben, amikor a terroristák által eltérített repülőgépek becsapódtak az ikertornyokba és a Pentagon washingtoni épületébe, illetve egy lezuhant Pennsylvaniában, valamint azokban a pillanatokban, amikor az ikertornyok leomlottak. Az utolsó néma pillanatok így közép-európai idő szerint 16 óra 28 perckor voltak a nevek sorolása közben.ny1

A tömegben sok egyenruhás rendőr és tűzoltó állt. A megemlékezők közül sokan kezükben tartották elvesztett hozzátartozójuk fényképét, vagy olyan pólót viseltek, amelyre rányomtatták azt.

A korábbi években politikusok is részt vettek a névsorolvasásban, vagy felolvastak a Bibliából, irodalmi művekből. Idén csak annak a 2750 áldozatnak a hozzátartozói léphettek a pódiumra, akik az ikertornyoknál lelték halálukat. A hallgatóságban ott lehettek politikusok is, de a megemlékezések megrendezéséért felelős intézménynek (Szeptember 11. Nemzeti Emlékmű és Múzeum) a legújabb szabályzata szerint nem beszélhettek a Ground Zerónál.ny2

Barack Obama amerikai elnök és felesége a Fehér Ház kertjében néma főhajtással tisztelgett az áldozatok emléke előtt. Joe Biden alelnök a pennsylvaniai Shanksville-be látogatott, ott tart beszédet. Azon a gépen, amely egy mezőnek csapódott ebben a szövetségi államban, negyven ember utazott a terroristákon kívül, az utasok szembeszálltak a támadókkal.

Kimaradt?