Tabajdi az intergroup napirendjére tűzte a Mikó-ügyet

Tabajdi Csaba magyar szocialista európai parlamenti (EP-) képviselő, az EP nemzeti kisebbségügyi munkacsoportjának (intergroup) társelnöke a testület csütörtökön esedékes ülésének napirendjére tűzte a sepsiszentgyörgyi Székely Mikó Kollégium visszaállamosításának ügyét.tabajdi foto ep

"Fontos, hogy az ügy hátteréről, a Romániában élő magyar nemzeti közösséget rendkívül hátrányosan érintő döntés lehetséges következményeiről tájékoztassuk a nemzetközi közvéleményt. A Nemzeti Kisebbségügyi Intergroup fellép az erdélyi magyarság védelmében" - hangsúlyozta keddi közleményében a képviselő.

Emlékeztetett arra, hogy 2007-es uniós csatlakozása előtt Románia kötelezettséget vállalt az államosított egyházi ingatlanok visszaszolgáltatására.

"Anélkül, hogy elvitatnánk a román igazságszolgáltatás jogköreit, lehetőséget kell biztosítanunk a magyar nemzeti közösség számára, hogy álláspontját az uniós közvéleménnyel is megismertesse" - tette hozzá.

Tabajdi azután tette bejelentését, hogy a kollégium ügyében az EP hétfő esti strasbourgi plenáris ülésén több magyar néppárti EP-képviselő szólalt fel.

Gál Kinga (Fidesz) elkeserítőnek nevezte, hogy egy, a romániai magyar református egyháznak törvényesen visszaszolgáltatott ingatlan - megkérdőjelezhető bírósági döntés értelmében - újra állami tulajdonba került, azokat pedig börtön fenyegeti, akik annak idején az érvényes jogszabályok értelmében és tiszteletben tartásával visszaadták azt az egyháznak. Winkler Gyula (RMDSZ) szerint ezzel a bírósági döntéssel megtorpant a visszaszolgáltatási folyamat, pedig még nagyon sok, a kommunista rezsim által elkobzott egyházi ingatlant kell visszaszolgáltatni jogos tulajdonosaiknak, a történelmi egyházaknak. Tőkés László arra kérte az Európai Bizottságot és az Európai Parlamentet, hogy "durván magyarellenes politikájuk" miatt kezdje meg Románia - valamint Szlovákia - monitorozását.

Kimaradt?