Önálló szakterületként kezelnék a gyermekvédelem kérdését az EP-ben

Gyermekjogi Kiáltványt mutattak be az Európai Parlamentben, amely arra kéri a képviselőket, hogy segítsék a gyermekjogi rendelkezések hatékonyabb uniós gyakorlatba ültetését. A Child Rights Manifesto akciótervet tizenhárom nemzetközi gyermekvédelmi szervezet közösen készítette el. Sógor Csaba, az RMDSZ európai parlamenti képviselője szerkesztőségünkhöz eljuttatott közleményében kijelentette: támogatja az elképzelést, és fontosnak tartja, hogy az EP minden szakpolitika kapcsán kövesse figyelemmel az egyes témák gyermekjogi vetületeit is.

A megbeszélésen az EP házrendjének ismeretében a képviselők áttekintették mindazokat a területeket, amelyeken az eltelt öt éves időszak tevékenységének függvényében, változtatni kellene ahhoz, hogy a gyermekvédelemmel átfogóbban foglalkozhasson az intézmény. Valamennyi politikai frakció képviselője egyetértett abban, hogy minden szakbizottság tevékenységében meg kellene jeleníteni a témát; ezáltal bővülhetne a gyermekjogi kérdésekkel foglalkozó frakcióközi munkacsoport működésének területe. Ugyanakkor leszögezték: a civil társadalom képviselőinek munkája nélkülözhetetlen a gyermekvédelmi rendszerben, velük továbbra is folyamatosan konzultálni kell, hiszen szakértelmük fontos támpont az uniós és tagállami szintű politikák kidolgozásában és koordinációjában egyaránt.

 Az EP képviselők egyhangúlag támogatták azt az elképzelést, hogy a gyermekvédelem kérdését kezeljék önálló szakterületként a törvényhozó testületek csakúgy, mint a véleményformálók, és legyen hozzájuk kapcsolható konkrét elemző-visszajelző tevékenység is.

„A globális válsághelyzet miatt sajnos nem lehet a gyermeklét problémáit mindig csak valamely helyzet részeként kezelni. Egyetértek azzal, hogy a jövőben az EP minden szakpolitika kapcsán kövesse figyelemmel a gyermekjogi vetületet. Nagy a tét, hiszen a gyermekjólét biztosítása társadalmunk jövőjének záloga” - fejtette ki Sógor Csaba.

A Child Rights Manifesto mottója: „Kötelezd el magad - légy a gyerekek jogvédelmének bajnoka!" Az akciótervről további információ itt a https://childrightsmanifesto.eu/  oldalon olvasható.

Kimaradt?