Schengen: Berlin és Brüsszel is ellenzi a bővítést?

Elhalasztották az uniós tagországok bel és igazságügyi minisztereinek (JAI) jövő heti tanácskozását, mert Hollandia mellett immár Németország és Belgium is ellenzi Románia és Bulgária csatlakozását a Schengen-övezethez. A NewsIn hírügynökség meg nem nevezett uniós forrásokra hivatkozva azt írta, hogy a témát a testület október 25-i ülésén vehetik ismét napirendre, ha addig sikerül jobb belátásra bírni a két balkáni ország schengeni csatlakozását ellenző három tagállamot.romania-schengen-85783

Mint korábban írtuk, a márciusi EU-csúcson Hollandia bejelentette, amennyiben szavazásra bocsátják a schengeni-bővítés kérdését megvétózza Románia és Bulgária csatlakozását.

A legfrissebb hírek szerint a másik németalföldi országban, Belgiumban is megerősödött a román- és bolgárellenes diskurzus az októberi helyhatósági választások előtt. Ugyanakkor Bukarest és Szófia szempontjából még aggasztóbb, hogy az EU motorjának számító Németország sem lelkesedik a schengeni övezet bővítéséért. Hans-Peter Friedrich német belügyminiszter a napokban szkepticizmusát fejezte ki Románia és Bulgária csatlakozásával kapcsolatban.

Uniós források szerint az ügyben három hónappal ezelőtt kellett volna dönteni, amikor úgy tűnt, hogy még a holland ellenkezést is sikerült visszaszorítani. A mostani állás szerint - állatják ugyanazok a források - minimális az esélye annak, hogy a kérdésben idén pozitív döntés szülessen.

Kimaradt?