A Mikó-ügyben szólalt fel Strasbourgban Winkler

A Mikó-ügyben szólalt fel a strasbourgi plenáris ülésszak első napján, hétfőn Winkler Gyula. Az RMDSZ európai parlamenti képviselője politikai nyilatkozatában tájékoztatta kollégáit arról, hogy szeptember elsején, az Igazság Napján, Sepsiszentgyörgyön, harminc ezer ember tiltakozott egy bírósági döntés ellen – közölte hétfő este a politikus sajtóirodája.

A képviselő szerint súlyos igazságtalanság történt, amelyről az Európai Parlamentnek is tudomást kell szereznie és ki kell állnia a másfél milliós romániai magyar közösség, a demokrácia, a jogállam és a független igazságszolgáltatás mellett.europai-parlament-strasbourg

Megtorpant a visszaszolgáltatás

A politikus felszólalásában nehezményezte, hogy a romániai bírósági döntés visszaállamosította a Székely Mikó Kollégium épületét, amelyet a Református Egyház az egyházi restitúció során 2002-ben kapott vissza.

"A bírói határozattal megtorpant a visszaszolgáltatási folyamat, holott még nagyon sok, a kommunista rezsim által elkobzott egyházi ingatlant kell visszajuttatni jogos tulajdonosának, a történelmi egyházaknak. Ezzel egy időben a bíróság a törvényes hatáskörükben eljáró bizottsági tagokat súlyos börtönévekre ítélte" - fogalmazott a képviselő. Winkler Gyula emlékeztetett arra, hogy a visszaszolgáltatási folyamat Románia európai uniós előcsatlakozásának egyik kritériuma volt, utalva ezzel arra, hogy ezért utólag is számon kérhető.winkler

Az EP-képviselő úgy értékeli, hogy a Mikó-ügy egy tágabb kontextusba helyezhető, hiszen megfigyelhető, hogy az Európai Unió intézményei, elsősorban az Európai Bizottság, tagállami hatáskörre való hivatkozással következetesen az illető országnak utalja vissza az őshonos kisebbségek által jelzett problémákat. A Mikó-ügyben is ez történt, amikor Winkler Gyula és Sógor Csaba levelére válaszolva, Viviane Reding, a Bizottság alelnöke közölte, hogy nem járhat el ebben az ügyben, mert az tagállami hatáskörbe tartozik. Winkler Gyula szerint ez káros gyakorlat, amely ellentmond az Unió értékeinek és érdekeinek.

Az Európai Néppártot is tájékoztatták

Az RMDSZ EP-képviselői a múlt héten kezdődött törvényhozási időszakban több alkalmat megragadtak, hogy minél több európai politikust tájékoztassanak és támogatásukat kérjék a Mikó-ügyben.

Múlt héten hétfőn, Brüsszelben az Európai Néppárt politikai közgyűlésén Korodi Attila és Winkler Gyula tájékoztatta a tagpártok képviselőit az igazságtalan romániai bírósági döntésről. Kedden az RMDSZ EP-képviselői a magyar néppárti delegáció ülésén ismertették a romániai politikai fejleményeket és egyeztettek a Mikó-ügyben.

Kimaradt?