Gallup: Obama növelte előnyét Romneyval szemben

Öt százalékpontra növelte előnyét az újraválasztásáért küzdő Barack Obama amerikai elnök republikánus kihívójával, Mitt Romneyval szemben - közölte legfrissebb felmérésében a Gallup közvélemény-kutató intézet, amelyet a hétfői amerikai napilapok ismertettek.obama-romney

A Gallup szerint Obama 49, Romney pedig 44 százalékos támogatottságot élvez az amerikai regisztrált választók körében. Ekkora különbséget július óta nem mért az intézet a két elnökjelölt között.

A demokraták múlt heti, charlotte-i országos konvenciója előtt és közvetlenül az azt megelőző, hasonló, tampai republikánus tanácskozást követően a Gallup szerint Obama egyetlen százalékponttal, 47:46 arányban vezetett riválisa előtt.

Romney esetében a CNN és az ORC International közös felmérésének múlt kedden nyilvánosságra hozott eredménye szerint mindössze 1 százalékpontos növekedés volt kimutatható a republikánus konvenció után. A republikánus elnökjelölt támogatottsága 47-ről 48 százalékra javult Obama 49 százalékával szemben.

Mivel a konvenciók időpontja meglehetősen későre került a kampányban, elemzők szerint nem is volt várható, hogy a jelöltek népszerűségében olyan jelentős, két számjegyű növekedés következzen be, mint amilyet Bill Clinton esetében az 1992. júliusi, New York-i demokrata konvenció után mértek. A demokrata párti politikusnak, akit abban az évben elnökké választottak, 16 százalékos javulást sikerült elérnie.

A kései konvenciók korlátozott hatásának az a magyarázata, hogy a megtartásuk idejére a választók gyakorlatilag minden fontos információnak a birtokában vannak a jelöltekkel kapcsolatban.

A Gallup legfrissebb közvélemény-kutatásának statisztikai hibahatára 2 százalékpont.

Kimaradt?