Örmények tüntettek a washingtoni magyar nagykövetség előtt

Körülbelül ötven amerikai örmény tüntetett vasárnap Washingtonban Ramil Safarov azeri katonatiszt kiadatása miatt a washingtoni magyar nagykövetség előtt. A héten hasonló tüntetésekre került sor Prágában, Bernben és Berlinben is.safarov

A tüntetésen Aram Hamparian, Amerika Örmény Nemzeti Bizottságának vezérigazgatója azt nyilatkozta: jó lépés volt, hogy a Fehér Ház és az amerikai külügyminisztérium elítélte az azeri katonatiszt kiadatását és kegyelemben részesítését. A következő feladatnak Hegyi-Karabah státuszának rendezését nevezte, valamint annak megakadályozását, hogy az Egyesült Államok fegyvereket adjon el Azerbajdzsánnak. Hamparian elmondta, hogy a vasárnapi megmozdulásra nem készültek petícióval, mert Szapáry György washingtoni magyar nagykövet hétfőn fogadja majd szervezetének küldöttségét.

Magyarország augusztus 31-én adta át Azerbajdzsánnak az örmény katonatársa 2004-es budapesti meggyilkolásáért életfogytiglani szabadságvesztésre ítélt Ramil Sahib Safarov azeri katonatisztet, akit hazájában elnöki kegyelemmel azonnal szabadlábra helyeztek. Szerzs Szargszján örmény elnök aznap bejelentette, országa felfüggeszti a diplomáciai kapcsolatokat Magyarországgal. Németh Zsolt, a Külügyminisztérium parlamenti államtitkára szeptember 2-án hivatalába kérette Azerbajdzsán budapesti nagykövetét, akit diplomáciai jegyzékben arról tájékoztatott, hogy Magyarország elfogadhatatlannak tartja Azerbajdzsán lépését.

Kimaradt?