Századvég: erősödtek a magyar kormánypártok és a Jobbik

A Századvég decemberben készített közvélemény-kutatása szerint a Fidesz-KDNP tovább növelte támogatóinak arányát az előző hónaphoz képest, és erősödött a Jobbik is, míg az MSZP támogatottsága változatlan, az Együtt-PM és a Demokratikus Koalíció pedig továbbra is a parlamenti bejutási küszöb alatt van. A kutatás eredményei szerint Fodor Gábor új pártja, a Liberálisok 2 százalékon áll a teljes népességen belül.

A december 16-19. között ezer ember telefonos megkérdezésével készült felmérésben a választókorúak 53 százaléka nyilatkozott úgy, hogy biztosan részt venne az azon a héten vasárnap tartandó parlamenti voksoláson, azaz a választási hajlandóság nem változott novemberhez képest. Jelentősen csökkent viszont a pártszimpátiájukban bizonytalanok teljes népességbeli aránya, jelenleg már csak a választókorúak 33 százaléka tartozik ebbe a csoportba, szemben az előző hónapban mért 37 százalékkal.

A decemberi adatok alapján a Fidesz-KDNP tovább növelte támogatóinak arányát novemberhez képest, jelenleg a teljes népesség 31 százaléka szavazna a kormányzó pártokra. Novemberben 30 százalék nyilatkozott így. Az MSZP támogatottsága változatlan, továbbra is a válaszadók 15 százaléka voksolna a szocialista pártra. A Jobbikra szavazók aránya 8 százalékra nőtt a novemberi 7 százalékról. Az Együtt 2014-PM és a Demokratikus Koalíció pedig egyaránt 4-4 százalékon áll, az LMP-t és a Magyar Liberális Pártot a lakosság 2 százaléka támogatja, más pártokra a megkérdezettek 1 százaléka adná szavazatát.

A Századvég felmérése szerint a Fodor Gábor volt SZDSZ-es politikus által áprilisban alapított Magyar Liberális Párt (Liberálisok) a megkérdezettek kétharmada hallott, és a válaszadók számottevő része, 13 százaléka elképzelhetőnek tartja, hogy a Fodor Gábor vezette Liberálisokra szavaz. A Századvég háttérelemzése szerint Fodor Gábor elsősorban a politikai önbesorolásuk alapján magukat baloldalinak vallók, illetőleg a baloldali ellenzéki pártok (leginkább a DK és az Együtt 2014-PM) támogatóinak szavazatára számíthat a választásokon.

A kormánypártok a biztos szavazó pártválasztók körében jelenleg 52 százalékon állnak. Az MSZP-re a biztos szavazók 23, a Jobbikra 13 százaléka szavazna. Mind az Együtt 2014-PM, mind a DK támogatottsága 4-4 százalékos ebben a körben. Az LMP-re 2, a Liberálisokra és más pártokra 1-1 százalék voksolna a felmérés szerint a biztos párválasztók közül.

Kimaradt?