Brüsszel: 250 eurót kell fizetni egy sértő megjegyzését

Brüsszelben ezentúl 75-től 250 euróig terjedő pénzbírságra számíthat az, aki nyilvános helyen szexista, rasszista, homofób vagy bármilyen más sértő megjegyzést tesz másokra – írta a Le Soir.

Freddy Thielémans szocialista polgármester elmondta, hogy így próbálnak küzdeni az utcán tapasztalható verbális agresszió ellen.

A döntés a brüsszeli önkormányzat és a fővárosi ügyészség közötti megállapodás eredménye, amely azután született, hogy nyilvánosságra került egy fiatal diáklány, Sophie Peeters dokumentumfilmje a Brüsszel utcáin uralkodó szexizmusról.Bruxelles-Grand Place

A megállapodás hatálya kiterjed az egyszerű lopásokra és a sebesülést nem okozó verekedésekre is, vagyis ezentúl közigazgatási eljárásban ezekért is pénzbírságot szabnak ki. Eddig a bíróságok túlterheltsége miatt nem nagyon jutottak el az igazságszolgáltatás elé ezek a bűncselekmények, így a rendőrök egy része nem is próbált igazán küzdeni ellenük.

A „Femme de la rue" (Utcanő) című, több hónapos munka eredményeként elkészült kisfilm azt mutatja be, hogy fényes nappal miként sértegetik, zaklatják Brüsszelben az egyedül sétáló nőket. Ennek nyomán több politikus zéró toleranciát hirdetett a szexuális tartalmú megnyilvánulásokkal szemben.  Többen azonban rasszizmussal vádolták meg Peeterst, mondván, hogy a filmben szereplő férfiak többsége bevándorló.

Claudine Lienard, aki a brüsszeli egyetemen nőkkel kapcsolatos tanulmányokat oktat, elégtelennek tartja a brüsszeli önkormányzat lépését. Hiányolja a szexista sztereotípiák elleni tényleges harcot, amely egyebek mellett az oktatáson keresztül lenne megvalósítható.

Kimaradt?