Serkisian Szeván Simon: naiv volt a magyar kormány

Serkisian Szeván Simon, az Országos Örmény Önkormányzat elnöke szerint Ramil Safarov azeri katonatiszt kiadatása ügyében a magyar kormány nem volt rosszhiszemű, semmi ok ennek feltételezésre, de rendkívül naiv és szakmaiatlan volt.

Az elnök az örmény önkormányzat keddi budapesti sajtótájékoztatóján azt mondta, a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztériumnak kellett volna képviselnie a szakmaiságot az ügyben, de a tárca "nem állt a helyzet magaslatán".

Serkisian Szeván Simon felolvasta nyilatkozatukat, amelyben úgy fogalmaztak, a magyar igazságügyi szervek, "a morális szempontokat figyelmen kívül hagyva", Azerbajdzsánnak engedelmeskedtek. Az Országos Örmény Önkormányzat kéri az ügyet és annak hátterét feltáró vizsgálat megindítását, a politikai, vagy akár büntetőjogi felelősség megállapítását - áll a nyilatkozatban.

„Nem tudni, kin múlt"

Az önkormányzati elnök azt mondta: az örmény Gurgen Markarján annak idején bátran jött Magyarországra, egy európai keresztény országba. Elkerülhető lett volna, ami történt, de nem tudni, kin múlt, hogy mégsem lett így - fűzte hozzá.ormeny2

Kiemelte, a gyilkosságot követő eljárás nem okozott csalódást 2004-ben, hiszen a tettes az akkori legsúlyosabb kiszabható büntetést kapta. Azonban a strasbourgi egyezménynek, amelynek alapján kiadták Azerbajdzsánnak, nem az a célja, hogy egérutat adjon az elkövetőknek - közölte.

Azzal kapcsolatban, hogy örmény tüntetők Jerevánban magyar zászlót égettek, Avanesian Alexan Artin elnökhelyettes azt mondta, ez "elszigetelt jelenség volt", csak néhány szélsőséges vett benne részt, az Örményországban élő örmények "a maguk módján" higgadtan viselik a történteket. Az ország erejét a diaszpóra adja, amely például az Egyesült Államokban és Franciaországban komoly érdekeket képvisel - mutatott rá. Kiemelte: a diaszpórában élők az ilyen bűncselekményeket "a népirtással egyenértékűnek" tartják.

„Erre számítani lehetett"

Soósné Gáspár Gabriella jogász, aki az áldozat képviseletében vett részt a gyilkosság utáni eljárásban, azt mondta, nem lehetett számítani arra, hogy Azerbajdzsánban végrehajtják Ramil Safarov büntetését. Kitért arra, hogy az azeri katonatiszt nem volt beszűkült tudatállapotban, amikor tettét elkövette.

Magyarország augusztus 31-én adta át Azerbajdzsánnak az örmény katonatársa 2004-es budapesti meggyilkolásáért életfogytiglani szabadságvesztésre ítélt Ramil Sahib Safarov azeri katonatisztet, akit hazájában elnöki kegyelemmel azonnal szabadlábra helyeztek. {loadposition OTP}

Szerzs Szargszján örmény elnök aznap bejelentette, országa felfüggeszti a diplomáciai kapcsolatokat Magyarországgal (az első híradások még a kapcsolatok megszakításáról szóltak, de Jereván ezt később pontosította). Németh Zsolt, a Külügyminisztérium parlamenti államtitkára szeptember 2-án hivatalába kérette Azerbajdzsán budapesti nagykövetét, és diplomáciai jegyzékben arról tájékoztatta, hogy Magyarország elfogadhatatlannak tartja Azerbajdzsán lépését.

A Panarmenian hírportál szerint a magyarországi örmény önkormányzat Szerzs Szargszján örmény államfőhöz írt levelében kért magyarázatot arra, hogy az örmény diplomácia miért nem cselekedett megfelelően, miért hagyta figyelmen kívül az önkormányzat figyelmeztetéseit arról, hogy Magyarország Ramil Safarov kiadására készül.

Kimaradt?