Németország kancellárja marad Angela Merkel

Németországban a szociáldemokrata párt (SPD) tagsága elfogadta a konzervatívokkal kötendő koalícióról szóló szerződést, ezzel az utolsó akadálya is elhárult annak, hogy Angela Merkelt ismét kancellárrá válasszák.

Az SPD pártszavazásának szombaton Berlinben közölt végeredménye szerint a tagság 75,96 százaléka igennel voksolt arra a kérdésre, hogy véglegesítsék-e a koalíciós szerződést. A szavazáson a csaknem 475 ezer fős tagság 77,8 százaléka vett részt. Az érvényesen szavazók közül 256 643-an voksoltak igennel.

Németországban szeptember 22-én voltak a választások. A CDU/CSU konzervatív pártszövetség végzett az élen, de nem tudja folytatni a kormányzást az FDP-vel, mert a liberális párt nem érte el az 5 százalékos parlamenti bejutási küszöböt.

Az Angela Merkel vezette konzervatívok így a szociáldemokratákkal (SPD) kezdtek koalíciós tárgyalásokat, és november 27-én meg is egyeztek. Az SPD azonban belső szavazáshoz kötötte a koalíció létrejöttét. Ez a szavazás zárult le csütörtökön éjfélkor, és most lett meg a végleges eredménye, így létrejöhet a koaclíció.

Angela Merkelt várhatóan kedden választja meg kancellárnak a Bundestag, a törvényhozás alsóháza.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?