Díszdoktorává avatná Ungureanut a pécsi egyetem

A Pécsi Tudományegyetem orvostudományi karának dékánja honoris causa doktorrá avatná Mihai Răzvan Ungureanu volt román miniszterelnököt - adta hírül a Pécsi Újság.hu hétfőn.

Mint a hírportál beszámolójából kiderül, Miseta Attila dékán a romániai magyar kisebbség számára elérhető orvos-, fogorvos- és gyógyszerészképzés anyanyelvi oktatásának biztosítása érdekében kifejtett erőfeszítéseiért adományozná oda Mihai Răzvan Ungureanunak a díszdoktori címet.mru masolat

A pécsi felsőoktatási intézmény orvostudományi karának dékánja a Pécsi Újság.hu megkeresésére elmondta: a díszdoktorrá való felterjesztést azért indítványozza, mert "a volt kormányfő sokat tett a magyar nyelvű oktatás megmaradásáért azokon a területeken, ahol magyar kisebbség él. Atavisztikus és ostoba ellenségeskedések ellenére Ungureanu miniszterelnök - az RMDSZ-szel együtt - úgy döntött, hogy támogatja a magyar nyelvű orvosképzést. Aki ezért még kockázatot is vállal, megérdemli, hogy díszdoktoraink közé kerüljön".    

A lap emlékeztet arra, hogy a professzor más szakemberekkel, a PTE rektorával, a szegedi és a debreceni egyetem, valamint a SOTE orvostudományi karának dékánjával közösen megfogalmazott levélben fordult még májusban Ungureanuhoz, amelyben köszönetüket fejezte ki a magyar nyelvű romániai orvosképzés támogatásáért és fennmaradásáért.    

Miseta Attila közölte: a felkérést a díszdoktori címre hétfő délután elektronikus úton elküldték Bukarestbe.

Kimaradt?