Mikó-ügy: az Európai Néppárt segítségét kéri az RMDSZ

Nyugat-Európában a tulajdonok elidegenítése fel sem merülhet, sajnos azonban Délkelet-Európában még bármi megtörténhet – jelentette ki Winkler Gyula, az RMDSZ európai parlamenti képviselője a romániai helyzetről kialakult vita kapcsán az Európai Néppárt (EPP) brüsszeli közgyűlésén.

A politikus tájékoztatása szerint a Mikó-ügyben nem csak egy személyt ért igazságtalanságért, hanem a közösség és a református egyház magántulajdonhoz való jogáért kell szót emelni. Mint mondta, ezért vetette fel az RMDSZ az Európai Néppártban ezt a kérdést, ehhez kéri az alakulat és a testvérpártok támogatását.

Winkler Gyula az egynapos ülés délutánján tett felszólalásában kijelentette: „ ismét látnunk kell, hogy Európa halasztja a szembenézést a kisebbségi kérdéssel, holott a Nyugat-Balkán csatlakozási törekvései kapcsán hamarosan válaszokat kell adni". Ezzel az RMDSZ EP-képviselője arra az európai álláspontra utalt, amely az Európai Szerződések mögé bújva az országok belügyének minősíti a kisebbségi jogkövetelést.

A politikus szerint a szerződéseket vagy az adott országok alkotmányát természetesen be kell tartani. „Ám politikusokként célul tűzhetjük ki ezen szabályok megreformálását, többek között a kisebbségi kérdésben" – magyarázta.

A romániai helyzetre utalva Winkler Gyula elmondta, nyugati szemmel azt is nehéz megérteni, ami a Romániában az elmúlt két-három hónapban történt, sokan elfelejtik, hogy az országnak a kommunista évtizedek súlyos örökségével kellett szembenéznie – fogalmazott

A néppárti ülésen az RMDSZ-t Korodi Attila képviselő, Winkler Gyula európai parlamenti képviselő és Vincze Loránt nemzetközi kapcsolatokért felelős titkár képviselik.

Kimaradt?