Mikó-ügy: Reding válaszolt Winklerék levelére

„A tagállamoknak szavatolniuk kell, hogy a kisebbségek megfelelő, hatékony védelemben részesülnek" – írta a Mikó-ügy kapcsán Viviane Reding igazságügyi biztos Winkler Gyulának és Sógor Csabának.

Az Európai Bizottság alelnöke arra a levélre válaszolt, amelyet az RMDSZ európai parlamenti képviselői intéztek hozzá július 18-án. A levélben a két politikus felhívta az igazságügyi biztos figyelmét a romániai magyar kisebbség helyzetére, konkrétan pedig a sepsiszentgyörgyi Székely Mikó Kollégium ügyére.

Winkler Gyula sajtóirodájának csütörtöki közlése szerint válaszlevelében Viviane Reding megállapítja, hogy a tagállamoknak a rendelkezésükre álló jogi eszközök használatával szavatolniuk kell, hogy a területükön élő nemzeti kisebbségek alapvető jogai az alkotmányos rendnek és a nemzetközi jognak – ezek közé értve az Európa Tanács vonatkozó jogi eszközeit is – megfelelő, hatékony védelemben részesüljenek.

A Bizottság alelnöke levelében úgy fogalmazott: „a kisebbségekhez tartozó személyek jogainak tiszteletben tartása az EU egyik értéke, az Európai Unió Alapjogi Chartájának 21. cikke tiltja az etnikai származáson, a nyelven és a kisebbséghez tartozáson alapuló megkülönböztetést, és a Bizottság mindent megtesz annak biztosítása érdekében, hogy a tagállamok az uniós jog végrehajtása során tiszteletben tartsák ezt az alapjogot".

A továbbiakban – a korábbi hasonló témákban megfogalmazott álláspontjához hasonlóan – Viviane Reding ezúttal is sajnálattal tájékoztatja a levélírókat arról, hogy az Európai Bizottságnak nem áll módjában fellépni a nemzeti hatóságok és bíróságok előtt folyó, levelükben említett egyéni eljárásokban.

A biztos hivatkozik arra, hogy sem az Európai Unió, sem a Bizottság nem rendelkezik jogkörrel az ingatlan-visszaszolgáltatásra vonatkozó tagállami jogszabály kérdésében, mert az tagállami hatáskörbe tartozik. A tagállamok szabadon állapíthatják meg a tulajdon-visszaszolgáltatás mértékét, és szabadon választhatják meg a korábbi tulajdonosok tulajdonának visszaszolgáltatása tekintetében alkalmazott feltételeket és intézményi megoldásokat – olvasható Reding levelében.

 

Kimaradt?