Kiengedték a börtönből Belgium leggyűlöltebb nőjét

A belga fellebbviteli bíróság keddi határozata nyomán minden akadály elhárult a pedofil gyermekgyilkos, Marc Dutroux volt feleségének, egyben cinkostársának szabadlábra helyezése elől. Dutroux – végig felesége tudtával – a kilencvenes években nyolc és tizenkilenc év közötti lányokat rabolt el és tartott fogva, négyet közülük meggyilkolt, miután megerőszakolta őket. Megölte két cinkosát is.900158-belgium-crime-child-dutroux-release-files

A belga királyság legfelsőbb bírósági fórumánál a monsi ügyészség és az áldozatok hozzátartozói emeltek panaszt Michelle Martin idő előtti szabadon engedése ellen.

Dutroux feleségét 30 év börtönre ítélték. A döntés csak 2004-ben született meg, de már 1996-os elfogása után elkezdte büntetésének letöltését, és mivel a büntetés felét már letöltötte, a belga szabályok értelmében szabadlábra helyezhető. Ennek a kérésének már tavaly helyt is adott egy monsi bíróság, a helyi ügyészség azonban fellebbezett a döntés ellen.

Michelle Martin a börtönben, 2003-ban vált el Dutroux-tól. Magát Dutroux-t életfogytiglani börtönbüntetésre ítélték, és az ő esetében azt is kikötötték, hogy nem helyezhető idő előtt szabadlábra. A férfit hat gyermek- vagy kamaszlány elrablásában és megerőszakolásában, közülük kettő meggyilkolásában, kettő halálra éheztetésében, továbbá egy cinkostárs meggyilkolásában mondták ki bűnösnek.

Az évszázad pedofilügyeként emlegetett ügyre 1996-ban derült fény, de Dutroux egész életében folyamatosan követett el különböző bűncselekményeket. 1995-ben négy hónapot kapott kocsilopásért – akkor nem derült ki, hogy két eltűntként keresett kislányt házuk pincéjében tartanak fogva. Ezalatt az idő alatt haltak éhen a gyerekek, mivel a most szabadlábra helyezett asszony saját állítása szerint félt lemenni hozzájuk, ezért nem törödött velük.

Korábban arról szóltak a hírek, hogy a nő, ha feltételesen szabadlábra kerül, apáca lesz. Erről nincs szó, de valóban egy kolostorban fog élni, melynek vezetői nehéz döntésnek mondták befogadását. A zárdát rendőrök veszik körül, hogy az ügy körüli felháborodás miatti esetleges zavargások esetén biztosítsák a helyszínt.

Kimaradt?