Végső búcsút vettek Wilfried Martenstől Gentben

A család, valamint belga és uniós politikusok – köztük Traian Băsescu román államfő és Orbán Viktor magyar miniszterelnök - részvételével több százan vettek végső búcsút Wilfried Martens egykori belga kormányfőtől, az Európai Néppárt múlt héten elhunyt elnökétől szombaton Gentben. A szertartáson Kelemen Hunor RMDSZ-elnök is részt vett.

A flamand belga politikus állami temetést kapott, amit két és fél órás ceremónia előzött meg a Szent Bávó-katedrálisban. A szertartást a holland és a francia nyelvű belga közszolgálati média is élőben közvetítette. Wilfried Martenst szűk családi körben helyezik végső nyugalomra.

A gyászmisét bemutató Luc Van Looy a szertartás elején kiemelte, hogy egy nagy flamand, belga és európai politikus emléke előtt tisztelegnek. Joseph Daul, az Európai Néppárt európai parlamenti képviselőcsoportjának francia vezetője, aki ideiglenesen a néppárt vezetését is átvette Martenstől, arról beszélt, hogy szerinte Martens a párbeszéd és a konszenzusteremtés embere volt, aki megoldást talált olyan helyzetekre is, amilyenekre senki más nem tudott volna.

"Most csatlakozik Európa alapító atyáihoz" - jelentette ki Daul az elhunyt politikusról, aki - a méltatás szerint - mindig egy haladó Európáért dolgozott, és hitt abban, hogy Európa nem a probléma, hanem a megoldás.

José Manuel Barroso főbiztos nagy belga államférfinek és elkötelezett európainak nevezte Martenst, aki hazájában és Európa-szerte is össze tudta hozni az embereket, hogy megoldásra tudjanak jutni a vitás kérdésekben. Barroso szerint Martens a demokratikus és szociális értékeket tükröző erős európai politikai unió híve volt. "Hiányozni fog nekünk, hálásak vagyunk Önnek" - zárta rövid beszédét Barroso.

Angela Merkel német kancellár Martens szenvedélye, ereje és inspirációja előtt tisztelgett, mondván, mindez hármas, flamand, belga és európai identitásából fakadt. "Nagy kereszténydemokrata és európai politikust veszítettünk el" - mondta a német kormányfő.

A szertartást a belga himnusz nyitotta meg, a végén pedig az Európai Unió himnusza, Beethoven Örömódája hangzott el, majd a belga lobogóval letakart koporsót halottas kocsi vitte a temetőbe, ahová már csak a Martens család tagjai kísérték el a néppárt október 9-én, 77 éves korában, a Gent melletti Lokerenben található otthonában elhunyt vezetőjét.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?