Felvidéken mindennapos harcot folytatnak a kétnyelvűségért

A Kétnyelvű Gömörért és Nógrádért Szervezet a hétvégén Füleken  kétnyelvűséget követelő egy tucat matricát ragasztott ki, amelyek kétharmada alig egy nap alatt eltűnt a városból. A polgári aktivisták újfent a magyar nyelvi jogok évek óta tartó mellőzésére hívták fel a figyelmet.ketnyelvuseg

„Bízunk benne, hogy a feliratokat olyan jog- és törvénytisztelő polgártársaink távolították el, akiket zavart, hogy mások tulajdonjogát megsértettük. Bízunk benne, hogy ezek a jog- és törvénytisztelő polgártársaink ugyanilyen következetesen fellépnek azok ellen is, akik évek óta figyelmen kívül hagyják és sértik a magyar anyanyelvű és magyar nemzetiségű lakosság alapvető nyelvi jogait" - áll a szervezetnek az MTI-hez eljutatott közleményében.     

A zöld-sárga rikító feliratokon a "magyar feliratok mellőzése diszkrimináció" szöveg állt, és a szervezetnek ez volt a második ilyen jellegű akciója. Előtte az aktivisták Rimaszombatban májusban ragasztották ki szlovák és magyar nyelvű matricáikat - amelyeket elsősorban az óriásplakátokon hirdetőknek szántak - azzal az üzenettel: az egynyelvű plakátok jogsértést jelentenek egy olyan városban, ahol a magyar nemzetiségű és anyanyelvű lakosság aránya bőven meghaladja a 20 százalékot.     

Az akciójuk nagy visszhangra talált a lakosság körében, és a szomszédos Fülekről több olyan személy is csatlakozott hozzájuk, akik elégedetlenek a csak szlovák nyelvű reklámtáblákkal és óriásplakátokkal a magyar többségű városban.     

A szervezet reményei szerint sikerül "kölcsönös tiszteleten és elfogadáson alapuló olyan együttélést kialakítanunk a szlovák és magyar ajkú lakosság között - nem csak Füleken és Rimaszombatban, hanem minden többnyelvű településen -, amelyben a tolerancia nem csak jól csengő üres szólam, hanem valós mindennapi gyakorlat" - írja a közlemény.

Kimaradt?