November 4-én kezdődik Mohamed Murszi egyiptomi exelnök pere

Egyiptomban hivatalosan is feloszlatták a Muzulmán Testvériség nevű iszlamista mozgalmat, az erről szóló döntést Ahmad Haszan el-Borai szociális miniszter jelentette be szerdán a köztelevízióban.

A miniszteri döntést az elmúlt időszak eseményeivel indokolták. Idén szeptember 23-án egy kairói bíróság már minden tevékenységtől eltiltotta és vagyonának elkobzására ítélte a Muzulmán Testvériséget.

A július elején megbuktatott elnök, Mohamed Murszi pere november 4-én kezdődik, erőszakra való felbujtással vádolják – közölte ugyancsak szerdán a MENA egyiptomi állami hírügynökség.

Az exállamfő 14 másik vádlottal együtt jelenik majd meg a bíróság előtt. Mindannyiukat felelősnek tartják azért, mert tavaly decemberben egy megmozduláson heten meghaltak az elnöki palota előtt. Az emberek az elnök által kiadott alkotmányos rendelet ellen tiltakoztak.

A Muzulmán Testvériség 85 éves fennállásának nagyobb részét illegalitásban töltötte, de Hoszni Mubarak elnök távozása után engedélyezték a működését. A mozgalom 2011 végén megnyerte az egyiptomi parlamenti választásokat, majd jelöltje, Murszi 2012 júniusában győzött az elnökválasztáson. Az elnököt idén júliusban sorozatos tömegtüntetéseket követően a hadsereg fosztotta meg hatalmától, alig egy évvel azután, hogy hivatalba lépett.

Kimaradt?