Felfüggesztettek hat vukovári rendőrt a kétnyelvű táblák leszedése miatt

Felfüggesztettek az állásából hat vukovári rendőrt és egyikük ellen bűnvádi eljárást indítottak a hatóságok a kelet-horvátországi város kétnyelvű tábláinak eltávolításával összefüggésben - jelentette a horvát sajtó szerdán, a vukovári-szerémségi megyei rendőrég közlésére hivatkozva.

A beszámolók szerint kedd éjjel felforrósodott a helyzet Vukováron, miután a rendőrség a hat felfüggesztett rendőr egyikét kihallgatásra bekísérte a kapitányságra. Az épület előtt összegyűlt tömeg lezárta a környékbeli utcákat, követelve a rendőr elengedését. A 25 éves férfit kihallgatták és éjfél körül elengedték, a tüntetők pedig éljenzéssel köszöntötték őt. A horvát sajtó felhívja a figyelmet arra, hogy a rendőr apja elesett az 1991-95-ös horvátországi háborúban.

Hétfőn a vukovári munkaügyi központról, a nyugdíjbiztosítóról és egy állami felügyeleti szerv épületéről tűntek el latin és cirill betűs táblák, majd keddre virradóra egy szociális intézményről szedték le a kétnyelvű feliratot.

A hatósági vizsgálat során kiderült, hogy hat olyan rendőr érintett az ügyben, akiknek éppen a kétnyelvű táblák őrzése lett volna a feladata. Egyikük társainak elmondta, hogy ő vette le szolgálati ideje alatt a szociális intézményen lévő táblát.

Három kétnyelvű felirat még nem került elő.

Horvátországban az alkotmány előírja, hogy kétnyelvű táblákat kell elhelyezni a középületeken azokon a településeken, ahol a lakosság több mint harmada egy másik nemzetiségi csoporthoz tartozik. Vukováron a lakosság több mint harmada szerb nemzetiségű. Horvát nacionalisták viszont ellenzik a szerb feliratokat, arra a rossz emlékre hivatkozva, hogy a délszláv háborúban, 1991-ben a szerb csapatok teljesen lerombolták Vukovárt. Augusztusban napokig több százan tiltakoztak Vukováron a cirill betűs szerb feliratok miatt.

Kimaradt?