ETA

Az ETA 34 éve körözött tagját sikerült elfogni Belgiumban

Elfogták kedden Belgiumban az ETA baszk szakadár szervezet egyik feltételezett tagját, akit 1979 óta köröztek több gyilkosság miatt – jelentette be a spanyol belügyminisztérium. Az 55 éves María Natividad Jauregui Espinát Gentben tartóztatták le. Korábban két európai elfogató parancsot is kiadtak ellene, az egyiket gyilkosságok, a másikat terrorista cselekmények gyanúja miatt.

Pepona 1981 januárja és júliusa között a Baszk Haza és Szabadság (ETA) Vizcaya nevű rohamosztagának tagja volt, és társaival együtt több terrortámadást követett el a spanyol biztonsági erők ellen. Megöltek két rendőrt, a polgári védelem két tagját és két katonát, valamint a biztonsági erők több más tagját súlyosan megsebesítették – olvasható a minisztérium közleményében.

Az Európai Unió és az Egyesült Államok terrorszervezetnek tartja az ETA-t, amely több mint 40 éve harcol Baszkföld függetlenségéért, és 829 ember haláláért felelős.

A szervezet meggyengült, mert sok tagját elfogták, így 2011. október 20-án bejelentették: végleg felhagynak az erőszakkal, de feloszlani nem hajlandóak.

 

Kimaradt?