Nyolcszáz méterre a parttól fulladtak meg a menekültek

Két napos kényszerszünet után vasárnap újabb holttesteket hoztak a felszínre az olaszországi Lampedusa mellett elsüllyedt menekülteket szállító hajóról, írja a BBC. A rossz időjárás miatt a búvárok nem tudták átkutatni a hajót, ez a munka csak vasárnap indult újra. A tizenhat kiemelt holttesttel a halottak száma 127-re emelkedett, de további 250 embert keresnek. Gyakorlatilag nincs esély arra, hogy közülük bárki is életben lenne. A balesetet 155-en élték túl.

A menekülteket szállító hajón tűz ütött ki, ami miatt mindenki az átellenes oldalra szaladt, emiatt viszont felborult a hajó. A balesethez elsőként érkező halász szerint a hatóságok feleslegesen vesztegettek időt azzal, hogy filmre vették a mentést, más embereket pedig nem voltak hajlandóak átvenni a halászhajóról, mert „azt tiltja a protokoll". Az olasz partiőrség tagadja, hogy feleslegesen késlekedtek volna a mentéssel.

Az olasz hatóságok szerint reggel 7:00-kor kaptak vészjelzést, és 7:20-kor már a helyszínen voltak. A menekültek egy része a part felé kezdett úszni, sokan viszont úszni sem tudtak. Volt, aki a parttól mindössze nyolcszáz méterre fulladt bele a tengerbe.

A baleset téma lett a nemzetközi diplomáciában is: Olaszországban nemzeti gyásznapot tartottak, Ferenc pápa pedig „a könnyek napját" hirdette meg péntekre, elítélve a világ közönyét, amivel a menekültek helyzetéhez viszonyul, írta a CNN. A pápa szégyennek nevezte a balesetet és konkrét intézkedéseket vár, amikkel el lehet kerülni a hasonló tragédiákat.

Franciaország egy sürgős EU-tanácskozást szeretne, mert Olaszország segítséget kért a közösségtől az országba érkező rengeteg migráns miatt.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?