Brazília saját netet akar polgárai védelmében

Az NSA megfigyelési botránya Brazíliában is nagy port kavart. Dilma Rousseff elnök elrendelte, hogy a szakértők tegyenek lépéseket annak érdekében, hogy függetlenebbek legyenek az Amerika-központú internettől. Rouseff szerint a mostani helyzetben nem tudják megvédeni az ország és a polgárok adatait az Egyesült Államok nemzetbiztonsági szerveinek kémkedésétől.

A tervezett intézkedések között szerepel például az, hogy a brazilok az adataikat helyben tárolják. A javaslat szerint minden külföldi céget köteleznének rá, hogy a szolgáltatásaikat igénybe vevők adatait brazíliai szervereken tárolják. A brazil posta azt tervezi, hogy a Gmail és egyéb külföldi szolgáltatások kiváltására jövőre egy saját, titkosított leveleket kezelő e-mailszolgáltatást indítanak.

Az elnök még ennél is tovább menne. A javaslata szerint mérsékelni kell az Egyesült Államok rendszerén átmenő brazil adatforgalmat is, ezért az ország közvetlen kábel-összeköttetést hozna léte Európával, illetve a latin-amerikai országokkal.

A szakértők aggódnak Rousseff intézkedései miatt. Attól tartanak, a kormányzati intézkedések megtörik az internet nemzetközi függetlenségét, és az eddiginél szigorúbb állami kontroll jöhet. Az intézkedés elindíthatja a világháló fragmentációját is; egyre több ország szeretne magasabb szintű állami ellenőrzést a saját internetes hálózata fölött.

A brazil terveket sokan kritizálják. A szakértők szerint a szeparáció roppant költséges lenne, ráadásul Kína példája mutatja, hogy nem is tökéletes: bármilyen megoldást alkalmaznak, meg lehet kerülni. Az új kábelek sem hoznának megoldást, mivel az NSA ezekre is be tud jutni. A szakértők szerint ezért nem technológiai, hanem diplomáciai megoldásokkal lehet visszaszorítani a kémkedést.

Kimaradt?