Magyar tiszteletbeli konzult avattak Connecticut államban

Christopher Ball, a Quinnipac Egyetem Közép-európai Intézete Széchenyi nemzetközi gazdasági tanszékének igazgatója személyében új magyar tiszteletbeli konzult iktattak be csütörtökön Hamdenben.

Az új tiszteletbeli konzul, aki Connecticut államban fogja betölteni a tisztséget, Szapáry György washingtoni magyar nagykövet előtt tette le a hivatali esküt. Kinevezésének alkalmából közleményt adott ki, amelyben kijelentette: „20 éve foglakozom Magyarországgal és a térséggel. Remélhetőleg még 20 évig fogok".

Ball 1994-ben költözött Budapestre, ahol az ELTE-n oktatott, majd a Magyar Atlanti Tanács elnöke lett. Az MTI-nek telefonon elmondta, „beleszeretett Magyarországba", és a tágabb értelemben vett térségbe is, sokat járt Erdélyben és onnan is nősült. „Magyarországon otthon éreztem magam" - nyilatkozott Christopher Ball, aki tősgyökeres amerikai létére kitűnően megtanult magyarul.

„Szeretném ha minél több amerikai ismerkedne Magyarországgal, utazna el oda és válna az ország barátjává" - tette hozzá.
Hazaköltözése után, közgazdászprofesszorként olyan programok létrehozásában vett részt, amelyek magyarokat támogattak, együttműködött a connecticuti magyar közösséggel és közreműködött abban, hogy a két ország diákjai kölcsönösen felkereshessék az Egyesült Államokat, illetve Magyarországot.

A 2008-ban Sauska Krisztián adományából létrehozott Széchenyi tanszéken magyar közgazdaságtan-hallgatókat oktatat, határon túli magyarok számára biztosít ösztöndíjakat, szakértő magyar előadókat hív meg, amerikai MBA-diákokat küld magyarországi tanulmányútra, valamint elősegíti a magyar és a connecticuti cégek együttműködését.

„Sok a közös bennünk, közösek a nyugati kereszténységből és a demokráciából eredő értékeink, de számos kapocs fűzi össze a kultúránkat és a történelmünket is" - mondta a tiszteletbeli konzul.

Kinevezésére Christopher Ball egyfelől a Széchenyi tanszék munkájának elismeréseként tekint, másfelől viszont egy olyan lehetőségként, hogy hivatalos minőségben még hatékonyabban végezze, magasabb szintre emelje munkáját, amely ezentúl az állampolgársági kérelmek és az anyaországi tulajdonjogi kérdések intézésének segítésére is kiterjed majd.

„A diplomáciai munkában a súlypont a zárt ajtók mögött folytatott tárgyalásokról egyre jobban eltolódik a közönség és a közösség felé fordulás irányába. A tiszteletbeli konzuli hálózatot azért kell létrehoznunk, hogy ezt a hatalmas országot le tudjuk fedni olyan emberekkel, akik az adott közösségben köztiszteletben állnak" - nyilatkozott az MTI-nek telefonon Dán Károly, a New York-i magyar főkonzulátus vezetője. A diplomata rámutatott, hogy a bővítésben fontos szempont a tudományos, kulturális és üzleti kapcsolatok bővítése is.

A most létrehozott magyar tiszteletbeli konzuli poszt a 17. az Egyesült Államokban, az atlantai, a bostoni, a chicagói, a clevelandi, a denveri, a honolului, a houstoni, mayaguezi, a miami, a New Orleans-i, a sacramentói, a St. Louis-i, a Salt Lake City-i, a San Franciscio-i, a sarasotai és a Seattle-i mellett. A Külügyminisztérium további hasonló intézmények létrehozását tervezi.

Kimaradt?