Európa továbbra is intoleráns a melegekkel szemben

Intoleráns Európa címmel közölt írásában a The Independent arra hívja fel a figyelmet, hogy a meleg, leszbikus és transznemű társadalom sokkoló erőszakossággal, diszkriminációval néz szembe a kontinensen. Az Amnesty International jelentését értelmező cikk az EU jogi hiányosságait is taglalja.

A litván melegfelvonulás egy remek példa a jelentés illusztrálására, itt ugyanis tojásokkal dobálták a résztvevőket, de az első montenegrói parádé sem bizonyult szerencsésnek, ahol már kövekkel és üvegekkel sebesítettek meg több tucat felvonulót. Az Amnesty International azokról az esetekről is beszámol, amikor valakit meggyilkoltak, súlyosan megvertek, vagy benzinnel öntöttek le.

Egy 2008-as európai uniós törvénykezés értelmében ezek a megnyilvánulások a gyűlöletbűnözés kategóriájába tartoznak, a jelentés szerint ez azonban kettős mércét jelent, amely arra enged következtetni, hogy a szexuális diszkrimináció kevesebb figyelmet érdemel. A statisztikák azt mutatják, hogy négy emberből egy szembesül erőszakkal a szexualitása miatt, az eseteknek pedig mindössze felét jelentik a rendőrségen.

A csatlakozásra váró államok tovább ronthatják a mutatókat, Szerbiában például azért nem lehetett felvonulást szervezni az utóbbi két évben, mert a rendőrség szerint nem lehetne megfelelő védelmet biztosítani. Annak ellenére, hogy az EU-csatlakozásra váró államoknak teljesíteniük kell bizonyos elvárásokat ebben a kérdésben is, az aktivisták szerint jobban oda kell figyelni arra, hogy betartják-e a törvényeket ezek az országok.

 

 

Kimaradt?