Robert Fico visszahívásáról szavaz a pozsonyi parlament

Megszakításokkal csaknem másfél napig tartó vita után csütörtökre virradó éjjel befejeződött a pozsonyi parlament Robert Fico kormányfő visszahívását célzó rendkívüli ülése, amelynek egyetlen napirendi pontjáról délután szavaz a törvényhozás.

A rendkívüli ülést 56 ellenzéki képviselő javaslatára hívták össze, akik azért szeretnék visszahívni a szlovák miniszterelnököt, mert szerintük a kormány előnytelen üzletet kötve, gyanús körülmények közepette reprivatizálta a Szlovák Gázipari Vállalat (SPP) 49 százalékos részvénycsomagját. Robert Fico a tranzakciót azzal indokolta, hogy az lehetőséget ad a kormánynak arra, hogy ellenőrzése alatt tartsa a gázárakat.

A kedd délután kezdődött, két éjszakán át tartó ülés során szinte kizárólag ellenzéki képviselők szólaltak fel. Az ellenzéki képviselők kivétel nélkül Robert Ficóék szerintük helytelen és előnytelen reprivatizációs döntését, valamint a kormányzat gazdasági érdekcsoportokkal való állítólagos összefonódását bírálták.

Kormányzati részről a vita során, annak kezdetén egyedül Robert Fico szólalt fel, abszurdnak nevezve a visszahívására irányuló ellenzéki kezdeményezést, rámutatva: az ellenzék akkor akarja leváltani, amikor a lakosság érdekét szolgáló lépést tesz. A miniszterelnök beszéde után a kormány összes tagja, majd később a kormánypárti képviselők jelentős része is elhagyta az üléstermet, a rendkívüli ülés során a kormánypárt az Irány-Szociáldemokrácia (Smer - SD) képviselői csupán néhány megjegyzés erejéig szólaltak fel.

A kormánytagok kivonulását és a kormánypárti képviselők jelentős részének a maratoni parlamenti vitáról való távolmaradását a kormányzat arroganciájaként és a demokrácia megcsúfolásaként jellemezte az ellenzék, amely szerint Robert Fico és "gazdasági érdekcsoportokat kiszolgáló lakájkormánya" gyávaságáról tett tanúbizonyságot azzal, hogy nem hallgatta meg az őket érintő bírálatokat.

A rendkívüli ülés nem volt híján botránynak sem, ugyanis az egyik ellenzéki képviselőt - állítása szerint - a parlament folyosóján kormánypárti képviselők szóban és fizikailag is inzultálták, miután megpróbálta tőlük visszaszerezni azt a kormányfőt ábrázoló papírmakettet, amelyet ellenzéki képviselők a kormány az ülésteremből való kivonulása után a szószék elé helyeztek.

Robert Fico visszahívásáról délután szavaz a törvényhozás, de tekintettel a kormánypárt jelentős többségére - az Irány-Szociáldemokrácia (Smer-SD) 83 mandátummal rendelkezik a 150 fős pozsonyi parlamentben - a kormányfő leváltásának esélye szinte a nullával egyenlő.

Kimaradt?