Orbán: az eurorealista Magyarország a régió éllovasa lesz

Magyarország nem euroszkeptikus, hanem eurorealista szemléletet képvisel - mondta Orbán Viktor magyar miniszterelnök kedden Magyarország tiszteletbeli konzuljainak V. konferenciáján, az Országházban.

A kormányfő hangsúlyozta: Magyarország nem euroszkeptikus, egy ilyen politika ugyanis élesen szemben állna az ország ezeréves történelmi hagyományával.

Orbán Viktor ehelyett eurorealistaként jellemezte Magyarországot, amely - mint mondta - nem kíván csatlakozni azokhoz az államokhoz, amelyek szerint minden rendben van a kontinensen. Magyarország nem hajlandó elhallgatni a kedvezőtlen tendenciákat, ám teljes mellszélességgel kiáll az európai értékek mellett - jelentette ki a miniszterelnök.

2013-14-re Magyarország ismét a régió éllovasa lehet - fogalmazott Orbán Viktor. Megismételte, hogy az idei gazdasági növekedés a "mértéktartók" által prognosztizált 0,5 százalék fölé is mehet, jövőre pedig kétszázalékos bővülést tervez a kormány a költségvetésben.

Orbán Viktor szólt arról is, hogy szerinte Magyarországnak a következő 15-20 évben nem az európai államokkal kell állnia a versenyt, hanem az európaiaknál jóval versenyképesebbnek bizonyuló feltörekvőkkel, Brazíliától Kínáig. Megerősítette egyúttal azt a véleményét is, amely szerint liberális alapra nem lehet versenyképes gazdaságot építeni a jövőben. Ezért szerinte az új magyar alaptörvény egy egyensúlyi alkotmány, mert egyensúlyt teremt az egyén és a közösség érdekei között.   

 

Kimaradt?