Kevésbbé fogyott az év első felében a magyar

Kevesebb gyermek született az év első hét hónapjában, mint egy évvel korábban, ám a halálozások száma nagyobb mértékben csökkent ugyanebben az időszakban, így valamelyest lassult a népességfogyás üteme - derül ki a magyar statisztikai hivatal (KSH) legfrissebb tájékoztatójából.

Az előzetes adatok szerint 2013 első hét hónapjában 50 008 gyermek született, 3,3 százalékkal kevesebb, mint egy évvel korábban. A 74 267 halálozás 4,6 százalékos csökkenést jelent a 2012. január-júliusi időszakhoz képest. A természetes fogyás 24 259 volt, ami 1870-nel kevesebb az egy évvel korábbinál.

A születésszám az év első öt hónapjában átlagosan 5,4 százalékkal múlta alul az előző évit, júniusban viszont 1,1, júliusban pedig 2,0 százalékkal több újszülött jött a világra, mint az előző év azonos hónapjaiban.

A halálozások száma hat hónapban mérséklődött, júniusban viszont 2,4 százalékkal emelkedett az előző év azonos hónapjához képest. Különösen a február-márciusi és a júliusi visszaesés volt jelentős, az előbbi átlagosan 7,3 százalékkal, az utóbbi több mint 10 százalékkal volt kevesebb, mint egy évvel korábban.

A házasságkötések száma minden hónapban másként alakult. Az áprilisi és májusi emelkedés mellett az év többi hónapjában kevesebb házasságot anyakönyveztek, mint egy évvel korábban. A legjelentősebb visszaesés január-februárban volt, amikor átlagosan 11,6 százalékkal csökkent a házasságkötések száma az előző év azonos hónapjaihoz képest. 2013 július végéig összességében 19 074 házasságot kötöttek, 1 százalékkal kevesebbet az egy évvel korábbinál.

Ezer lakosra 8,7 élveszületés és 12,9 halálozás jutott, előbbi 0,3, utóbbi 0,6 ezrelékponttal volt alacsonyabb, mint egy évvel korábban. Az év első hét hónapjában ezer élveszületésre 5,2 csecsemőhalálozás jutott, 0,2 ezrelékponttal több az egy évvel korábbinál.

Kimaradt?