Rettegésben tartják az amerikai kémszolgálatok az internetes cégeket

A Yahoo internetes óriáscég elnök-vezérigazgatója közölte szerdán, hogy nem mer ellentmondani az amerikai kémszolgálatoknak, amikor adatokat kérnek a cég ügyfeleiről, mert attól fél, hogy ebben az esetben hazaárulás címén bebörtönöznék őt.

Marissa Mayer a TechCrunch információtechnológiai hírportál San Franciscó-i konferenciáján beszélt erről, amikor arról kérdezték, hogy mit szándékozik tenni "a zsarnok kormány" ellen a Yahoo ügyfelei védelmében. Mint mondta, cége először mindig megvizsgálja a hírszerző szolgálatok kérését, és megpróbál ellenállni nekik, de ha nem sikerül, akkor engedelmeskedniük kell, különben hazaárulás vádjával beperelhetik őket.

A hírszerző szolgálatok azon kéréseinek, amelyeket e szolgálatok felügyeleti bírósága (FISC) jóváhagyott, a cégnek kötelessége eleget tenni, és annak a Yahoo-alkalmazottnak, akinek ezekkel a kérésekkel foglalkoznia kell, tilos még arról is beszélnie, hogy vannak ilyen kérések - mondta, és hozzátette: nem mondhat többet arról, milyen kérései vannak a szolgálatoknak a Yahoo-ügyfelekkel kapcsolatban. "Nem beszélhetünk erről, mert ezek titkos információk, ha felfednénk őket, akkor a börtönbüntetést kockáztatnánk. Ami pedig ügyfeleink védelmét illeti, érdemesebb elfogadni, hogy ilyen keretben kell dolgozni."

Mark Zuckerberg, a Facebook közösségi oldal elnök-vezérigazgatója élesen bírálta a konferencián az amerikai Nemzetbiztonsági Ügynökség (NSA) által folytatott internetes kémkedést. "Úgy vélem, a kormány nagy hibát vétett. Amikor képviselői azt mondták, hogy amerikaiak után nem kémkednek, akkor ezzel ártottak az olyan globálisan működő cégeknek, mint a Facebook. Feladatom, hogy megvédjem mindazokat, akik a Facebookot használják." Hozzáfűzte: szeretné, ha a kormány önként többet tenne az ügy feltárása érdekében.

A Yahoo a múlt héten közölte, hogy az év eleje óta 29 ezer kérést kapott 17 ország kormányától - a legtöbbet az amerikaitól - a közösségi portál felhasználóit érintő információkról. A cégnek ez volt az első úgynevezett átláthatósági jelentése, hasonló ahhoz, amelyet a Facebook adott ki augusztus 27-én.

Az amerikai kormány által szerdán nyilvánosságra hozott dokumentumokból kiderült, hogy az NSA rutinszerűen átlépte hatáskörét egyesült államokbeli telefon-megfigyelési akciói során, és félrevezette a szervezet felügyeletével megbízott bíróságot (FISC). Ezeket a dokumentumokat egy jogvédő szervezet közérdekű adatkérése hatására voltak kénytelenek kiadni kétéves pereskedés után. Az NSA 2006 és 2009 között 17 ezer 800 telefon-előfizető metaadatait elemezte, ebből azonban mindössze 1900 esetében rendelkezett megfelelő jogi alappal az adatgyűjtésre.

Kimaradt?