Szíria: Oroszország felderítő hajót küldött a Földközi-tengerre

Oroszország felderítő hajót küldött a Földközi-tenger keleti medencéjébe, az orosz hadiflotta főparancsnoka szerint több mint nyolcvan hadihajójuk járőrözik a világ tengerein.

A Priazovje nevű hajó vasárnap késő este hagyta el Ukrajna fekete-tengeri kikötőjét, Szevasztopolt - közölte hétfőn az orosz Interfax hírügynökség. Küldetése az lesz, hogy információt gyűjtsön abban a térségben, ahol konfliktus van kialakulóban - tartalmazta a jelentés, amely meg nem nevezett katonai forrásokra hivatkozott.

Az orosz védelmi minisztérium nem kommentálta az értesülést.

Barack Obama amerikai elnök szombaton jelentette be, hogy kongresszusi felhatalmazást kér egy Szíria elleni büntető katonai akcióhoz, mert az Egyesült Államok szerint Damaszkusz szarin gázt vetett be, és az augusztus 21-ei támadásnak mintegy 1400 halálos áldozata volt.

Oroszország szerint az Egyesült Államok nem tudta bizonyítani állítását, és Moszkva úgy véli, a támadást a felkelők indították, hogy kiprovokáljanak egy külső beavatkozást.

Az Interfax úgy értesült, hogy a Priazovje a Földközi-tengeren tartózkodó orosz hajórajtól függetlenül tevékenykedik.

Az orosz haditengerészet több mint nyolcvan hadihajója járőrözik a világ tengerein - jelentette be hétfőn Szentpéterváron Viktor Csirkov tengernagy, a hadiflotta főparancsnoka. Hangoztatta, hogy a Földközi-tengeren tavaly kezdték el növelni a járőrszolgálatok számát, és tavaly decembertől állandósították haditengerészeti erőik jelenlétét a térségben.

Kimaradt?