Szíria: Washington bizonyítékai nem győzték meg Oroszországot

Oroszországot nem győzték meg Washington bizonyítékai, amelyek állítólag azt tanúsítják, hogy a szíriai kormányzat vegyi fegyvert vetett be - jelentette ki Szergej Lavrov hétfőn Moszkvában.

Az orosz külügyminiszter szerint ami a vegyi fegyver bevetéséről és az áldozatok állapotáról készült felvételeket illeti, azokban „sok a következetlenség és az abszurditás". 

Lavrov kijelentette: „bemutattak nekünk valamiféle számításokat, amelyek semmilyen konkrétumot nem tartalmaztak: sem földrajzi koordinátákat, sem neveket, sem annak bizonyítékait, hogy azokat szakemberek készítették, és semmilyen magyarázatot arra, hogy szakértők sokasága komolyan kételkedik azokban a videofelvételekben, amelyek az interneten keringenek".

"Az, amit amerikai partnereink, valamint a britek és franciák korábban és most megmutattak nekünk egyáltalán nem győz meg bennünket" - hangoztatta Lavrov. Hozzátette: "Ha valóban vannak szupertitkos adatok, fel kell oldani a titkosságukat. Folytatni a játékot, a titkolózást, nem helyénvaló". 

Szergej Lavrov elismerte, hogy a szíriai vezetés "sok hibát követett el, meg kellett volna és meg lehetett volna kezdenie a nemzeti párbeszédet". A miniszter azt hangoztatta, hogy Moszkva győzte meg korábban Bassár el-Aszadot, hogy fogadja el az Arab Liga kezdeményezését, majd Kofi Annannak, az ENSZ és az Arab Liga volt szíriai különmegbízottjának rendezési tervét.

Az orosz külügyminiszter a tanévnyitón úgy vélekedett, hogy a "nem csak a Nyugat, hanem a (közel-keleti) régiós államok befolyása alatt álló szíriai ellenzék sem rendelkezik elegendő erővel a fegyveres győzelemhez, ezért követelik a katonai beavatkozást".

Lavrov kijelentette: Moszkvában továbbra is arra számítanak, hogy az amerikai elnök él a Kreml meghívásával és ellátogat Oroszországba. Az orosz-amerikai államfői találkozót,- amelyet Washington azután mondott le, hogy Edward Snowden, az amerikai Nemzetbiztonsági Ügynökség (NSA) adatmegfigyelési programjainak külföldre szökött leleplezője ideiglenes menedéket kapott Oroszországban, - eredetileg szerdára tervezték, s megelőzte volna a G20-as csoport szentpétervári csúcstalálkozóját.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?