A szíriai elnök testvére a felelős tömegmészárlásért?

Bassár el-Aszad szíriai elnök testvére, Mahir vezethette azokat az erőket, amelyek felelősek lehetnek az augusztus 21-i damaszkuszi vegyi támadásért – idézte az index.hu a felkelőkre hivatkozó Washington Times-t. A Köztársasági Gárdát, a hadsereg 4. páncélos hadosztályát és a különleges erőket irányító Mahir erői ott lehettek a támadásnál, a felkelők szerint legalábbis videókon látni egyikükön a vörös sapkát is, ami a Gárda egyenruhájához tartozik.

Ráadásul Abu Omar, az egyik felkelő szerint a Gárda főhadiszállása felől lőtték ki a vegyi anyagokat tartalmazó rakétákat. Az amerikai vádak szerint többek között szarint is bevetettek a Gúta nevű kerület ellen. A felkelők szerint nagyon nehéz megállapítani, hol tárolják a vegyi fegyvereket, sokszor hegyek mélyén raktározzák őket, ha nem, akkor pedig nagyon gyorsan mozgatható egységekben. Felkelő szervezetek szerint még a minisztériumok dolgozói se tudnak minden rejtekhelyről, csak egy kis belső klikk ismeri ezeket.

Azt is állítják, Damaszkusz mellett Homszban, Aleppóban és Idlibben is voltak vegyi támadások. Hétfőn pedig napalmszerű anyagot dobhattak Aleppóra a kormányerők. Minderről pedig tudomást kellett, hogy szerezzen az elnök is, mégha nem is az ő parancsa volt a vegyi fegyverek bevetése.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?