A NATO nem akar beavatkozni Szíriában

A NATO-nak nem áll szándékéban részt venni egy Szíria elleni katonai akcióban – mondta pénteken a szervezet főtitkára. Anders Fogh Rasmussen korábban már elítélte a múlt szerdai vegyifegyver-támadást, de most először jelentette ki határozottan, hogy az atlanti szövetség nem vesz részt egy esetleges megtorlásban.

Rasmussen azt mondta: a NATO részvétele csak akkor jöhet szóba, ha a NATO-tag Törökországot Szíria részéről támadás érné. Ebben az esetben más helyzet állna elő – fogalmazott a főtitkár, akit a Ritzau dán hírügynökség idézett.

A NATO egyébként már Patriot típusú rakétákat állomásoztat a török-szíriai határ mentén, hogy reagálhasson egy szíriai agresszióra, ha kell. Rasmussen ugyanakkor azt mondta: nincs kétsége afelől, hogy a múlt heti gáztámadást a szíriai rezsim hajtotta végre. "Több mint cinizmus lenne azt feltételezni, hogy az ellenzék áll a támadás mögött, amely az érintett damaszkuszi körzetet már szinte teljes mértékben ellenőrzi" – tette hozzá.

A főtitkár hangsúlyozta, hogy az ilyen jellegű fegyverek bevetése elfogadhatatlan, és a felelősöket meg kell büntetni. Rasmussen szerint egy katonai akcióval világos üzenetet kell küldeni arról, hogy a vegyi fegyverek alkalmazása elfogadhatatlan.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?