Tizennyolc román sérült van még kórházban

Tizennyolc román sérült van még kórházban a péntek hajnali, az M5-ös autópályán történt baleset sérültjei közül, közülük tizenegyet két-három órán belül hazaszállít a román légierő repülőgépe Budapestről - közölte Szócska Miklós, az Emberi Erőforrások Minisztériumának egészségügyért felelős államtitkára péntek este, Raed Arafat román államtitkárral közösen tartott sajtótájékoztatóján.

Őrizetbe vették azt a bolgár kamionost, aki a gyanú szerint a három halálos áldozatot követelő, péntek hajnali tömegbalesetet okozta az M5-ös autópályán - közölte a Pest Megyei Rendőr-főkapitányság péntek este a rendőrség honlapján."Az eset kapcsán közúti baleset okozásának bűntette miatt indult eljárás. A baleset okozásával megalapozottan gyanúsítható 26 éves bolgár férfit a rendőrség őrizetbe vette" - olvasható a közleményben. Az eljárást a Pest Megyei Rendőr-főkapitányság folytatja le.

Szócska Miklós együttérzését fejezte ki a balesetben meghalt három román állampolgár családtagjainak. Elmondta: a Péterfy Sándor utcai kórházban ápolt négy sérült közül kettő, a Honvédkórházból a négy sérült közül szintén kettő, a Merényi kórház traumatológiájáról hat sérült közül négy, Ceglédről pedig mindhárom sérült még pénteken hazamehet. Kecskeméten egy sérült van, illetve a traumatológiai intézetben ápolnak két gyermeket. Kitért arra is, hogy a három halott igazságügyi vizsgálata jelenleg zárul.

Kérdésre válaszolva az államtitkár elmondta, a tömegbalesethez kapcsolódó legtöbb műtét befejeződött, s a tizenegy beteg hazaszállításáról a román konzulátus gondoskodik. A nyolc- és tízéves gyermekeket nem kell műteni, stabil állapotban vannak, és megfigyelésre Magyarországon tartják őket.

Arafat megköszönte a magyaroknak

Raed Arafat, a román Egészségügyi Minisztérium államtitkára szintén részvétét fejezte ki a halottak hozzátartozóinak, és megköszönte a magyar kormánynak és az egészségügynek a segítséget. Beszámolt arról, hogy tizenegy sérültet orvosi ellátásra alkalmas repülőgéppel szállítanak haza Romániába még péntek este.

Hozzátette, hogy az átmenetileg Magyarországon maradó hét sérült intenzív ellátásban részesül az állapota stabilizálása érdekében. Kitért arra, a magyar kollégáikkal folyamatosan kapcsolatban vannak, és későbbiekben is számíthatnak rájuk.

A román államtitkár kitért arra, hogy krízisközpontot hoztak létre Romániában a balesettel foglalkozó minisztériumok között, valamint egy 24 órás operatív központot is kialakítottak a buakresti Egészségügyi Minisztériumban. A Magyarországon maradó hét sérültet, amint szállítható állapotban lesznek, szintén hazaviszik.

Péntek hajnalban egy bolgár kamion rohant bele egy kocsisorba, három mikrobusz és hat személyautó roncsolódott össze az M5-ös autópálya Budapest felé vezető oldalán a 26-os kilométernél, Ócsa és Gyál között. A balesetben hárman meghaltak, harmincan megsérültek. Mindhárom halálos áldozat román állampolgár.

Délután egy kórházi felszereléssel ellátott katonai repülőgép román orvoscsoportot szállított Budapestre, hogy segítsék a kórházakban ápolt romániai sérültek ellátását, és lehetővé tegyék hazaszállításukat. Az öttagú csoportot Raed Arafat egészségügyi államtitkár vezeti.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?