Kerry: 1429 halottja van a szíriai gáztámadásnak

Az amerikai kormány adatai szerint összesen 1429 embert öltek meg a múlt szerdai gáztámadásban Szíriában, köztük 426 gyermeket – mondta román idő szerint pénteken kora este Washingtonban az amerikai külügyminiszter. John Kerry szerint a vegyi fegyvereket három nappal a támadás előtt készítették elő.

Kerry az augusztus 21-i támadást felfoghatatlan horrornak nevezte. Az Egyesült Államok beavatkozást sürget Szíriában azért, hogy megállítsák a vegyi fegyverek használatát.

Az amerikai külügyminiszter tényként közölte, hogy 1429 emberrel végzett a mérges gáz. Azt mondta: tudják, hogy a rakétákat olyan területről indították a támadáskor a felkelők állásai ellen, amelyet a kormány katonái tartanak ellenőrzésük alatt. Az amerikai kormány egyeztet a kongresszussal és az amerikaiakkal arról, mi legyen a következő lépés az ügyben - tette hozzá Kerry.

A szíriai kormány tagadja, hogy ők felelősek a gáztámadásért, szerintük a lázadók vetettek be vegyi fegyvert - emlékeztetnek a BBC összefoglalójában.

Közben befejezték a vizsgálatot Szíriában az ENSZ vegyifegyver-szakértői, és nemsokára elhagyják az országot – mondta a világszervezet szóvivője pénteken. A tervek szerint a szakértők később még visszatérnek Szíriába, hogy újabb mintákat gyűjtsenek további állítólagos gáztámadások helyszínein.

Az ENSZ ellenőrei hétfő óta kikérdezték az áldozatokat, vér-, haj- és vizeletmintákat vettek a túlélőktől, illetve a talajból, bútorokból és ruhákból is gyűjtöttek mintákat. A minták elemzése hetekig tarthat.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?