Egymillió gyerek menekült el Szíriából

Az ENSZ közlése szerint a Szíriából menekülni kényszerülő gyermekek száma elérte az egymilliót - a számot a világszervezet hivatalai „szégyenletes mérföldkőnek” nevezik.

Az ENSZ menekültügyi hivatala és az UNICEF gyermekvédelmi szervezet közleménye szerint várhatóan további kétmillió fiatalt helyeznek át az országon belül. Az ENSZ szerint a szíriai menekültek felét már a gyermekek teszik ki. Ezen gyermekek mintegy háromnegyede 11 év alatti.

„A szír fiatalok elveszítik otthonaikat, családtagjaikat és jövőjüket” – közölte Antonio Guterres, az ENSZ menekültügyi főbiztosa. „Még, ha biztonságuk kedvéért lépik is át a határt, különféle traumák, depresszió és reménytelenség sújtja őket” – tette hozzá.

Az ENSZ közlése szerint a legtöbb gyermek már megérkezett Libanonba, Jordániába, Törökországba, Irakba és Egyiptomba, és egyre többen menekülnek Szíriából Észak-Afrikába és Európába is.

Az ENSZ azt is közölte: két hivataluk küzd a menekültek alapvető szükségeinek betöltéséért, de a menekült gyermekek közül csak 118 ezer folytathat valamiféle tanulmányokat, az ötödrészük pedig pszichoszociális tanácsadásban részesül.

Az ENSZ adatai szerint 20 éve Szíria okozta a legnagyobb menekültválságot. A menekültek száma az 1994-es ruandai népirtás óta nem volt ilyen magas.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?