Orbán Viktor nem orrolt meg Traian Băsescura

Nem befolyásolták az Orbán Viktor és a román államfő közötti jó kapcsolatot Traian Băsescu Magyarországot támadó legutóbbi nyilatkozatai. Legalábbis ez derül ki abból az interjúból, amit a magyar miniszterelnök a Digi24 televíziónak adott.

Orbán Viktor úgy fogalmazott, jobban szót tud érteni egy román hazafival, mint azokkal a román politikusokkal, akik a nemzeti érzelmeket kevésbé tartják fontosnak. „Bár Băsescu elnök jobboldali politikus, tehát nemzeti érzelmű hazafi, jobban szót értek vele, mint egy olyan román kormányfővel, akit kevésbé befolyásolnak a nemzeti érzelmek. Elmondhatom, hogy a román államfővel több éve szilárdan jó a viszonyunk” – jelentette ki a miniszterelnök.

Orbán bonyolultnak nevezte a román-magyar kapcsolatokat. Hangsúlyozta azonban, hogy mindkét országnak érdeke olyan viszony kialakítása, amely a polgároknak biztonságot, stabilitást és jó gazdasági kilátásokat biztosít. „Amikor mindkét ország kormánya élén olyan miniszterelnök áll, akik felismerik ennek a jelentőségét, akkor viszonylag jó az együttműködés. Ha a kormányfők ezt nem ismerik fel, vagy azért, mert túl fiatalok, vagy azért, mert nem töltöttek elég időt a politikában, vagy azért, mert könnyen elragadja őket a hév, akkor az együttműködés nehézkesebb" – fogalmazott a magyar miniszterelnök.

Kérdésre válaszolva Orbán kijelentette: meggyőződése, hogy a román-magyar kapcsolatok jobbak annál, mint ami a két fél politikusainak nyilatkozataiból kiszűrődik. „A magyar politikusoknak is megvan a maguk felelőssége, gyakran túlzásokba esünk, az indokoltnál sűrűbben használunk súlyos szavakat. Nem lenne rossz, ha ettől mentesítenénk a román-magyar kapcsolatokat” – tette hozzá a magyar kormányfő.

 

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?