Letartóztatták a Muzulmán Testvériség vezetőjét

Letartóztatták az egyiptomi biztonsági erők keddre virradóra Mohamed Badíét, a Muzulmán Testvériségi mozgalom vezetőjét - jelentette az egyiptomi állami média. A szökésben lévő Badíét Kairó északkeleti részén fogták el egy lakásban, miután a biztonsági apparátushoz bejelentés érkezett a hollétéről. Vele együtt őrizetbe vették a testvériség két másik ismert tagját, Jusszef Talaat és Hasszan Malejkot.

Mindhármukat Kairó Naszrváros nevű negyedében vették őrizetbe egy olyan utcában, amely a Rabaa el-Adavíja tér tőszomszédságában van. Egy héttel ezelőtt a rendőrség ezen a helyen erőszakot alkalmazva felszámolta a tüntetők egyik táborát. Aznap országszerte több mint ötszázan haltak meg a rendőrség és Mohamed Murszi elnök elmozdítása ellen tiltakozó iszlamisták közötti véres összecsapásokban.

A 70 éves Badíét szigorú biztonsági intézkedések közepette szállították a Torah börtönbe, ugyanoda, ahol Hoszni Mubarak volt egyiptomi elnököt és két fiát tartják fogva.

Egyiptom főügyésze július 4-én, Mohamed Murszi elnök megbuktatása után egy nappal rendelte el Badíé és a Muzulmán Testvériség iszlamista mozgalom több vezetőjének letartóztatását erőszakcselekményre való felbujtás gyanújával. Az a vád ellenük, hogy ők szervezték, illetve provokálták ki a támadást az elnöki gárda székhelye ellen. Az összecsapásban 55-en haltak meg. Badíét és két helyettesét augusztus 25-én állítják bíróság elé.

Kimaradt?