Nem biztos, hogy Budapesten megtartják a tűzijátékot

Több megyében visszavonta a veszélyes időjárási jelenségek miatt kiadott figyelmeztetéseket a meteorológiai szolgálat, azonban többek között Budapesten továbbra is elsőfokú figyelmeztetés van érvényben mind a várható heves zivatar, mind a felhőszakadás miatt, s várhatóan estig a Balatonnál sem gyengül a szél.

Az augusztus 20-i ünnepi rendezvények biztonságos lebonyolításáért felelős operatív törzs a nap folyamán dönt arról, hogy megtartják-e az esti tűzijátékot.

A tűzijáték biztonságos lebonyolítására vonatkozó jogszabály úgy rendelkezik, hogy az Országos Meteorológiai Szolgálat által közzétett másodfokú (narancssárga) vagy a legmagasabb fokú, piros riasztási fokozat esetében, illetve erős szélben (a széliránytól függetlenül, ha a szél sebessége a kilövés irányától a pirotechnikai terméket a védőterületén kívülre eltéríti) a tűzijátékot el kell halasztani, vagy ha már elkezdték - ha lehetséges -, le kell állítani.

A KIM azt írta: mivel az időjárás gyorsan változhat (lecsökkenhet a szél ereje vagy irányt változtathat), így ezt a döntést csak aznap, a tűzijáték kezdete előtt fogják tudni meghozni. Arra is van lehetőség, hogy a tűzijáték kezdési időpontját csúsztassák, mint például 2007-ben, amikor egy órával a tervezett időpont után kezdődött el az esemény.

Kimaradt?