Barroso csitítja a gibraltári vitát

Valószínűleg egy tényfeltáró misszió fogja vizsgálni, hogy a spanyol-gibraltári határon végzett szigorított határellenőrzés összeegyeztethető-e a szabad mozgás jogával, erről egyezett meg egymással José Manuel Barroso, az Európai Bizottság elnöke és Mariano Rajoy spanyol miniszterelnök hétfőn.

A spanyol-gibraltári kapcsolatok azt követően váltak feszültté augusztus elején, hogy a brit területnek számító Gibraltár a spanyol határ közelében levő vizeken mesterséges sziget építésébe fogott, ami a spanyolok szerint korlátozza a halászatot. Madrid válaszul szigorította az ellenőrzést a gibraltári határátkelőn, ami jelentősen növelte az utazók várakozási idejét.

A spanyol kormány emellett azt is kilátásba helyezte, hogy belépti díjat szed a határon átlépőktől, illetve lezárja légterét a Gibraltárra tartó repülőgépek előtt. Nagy-Britannia szerint Madridnak nincs joga ilyen jellegű korlátozáshoz.

Pénteken David Cameron brit kormányfő telefonált Barrosónak, hogy felhívja a figyelmét: a Madrid által bevezetett szigorított határellenőrzés szerinte ellentétes a szabad mozgásra vonatkozó európai jogszabályokkal. Cameron ekkor kérte, hogy az EU küldjön megfigyelőket a gibraltári-spanyol határra bizonyítékok gyűjtése céljából.

Gibraltár 1713. óta tartozik brit fennhatóság alá a spanyol örökösödési háborút lezáró utrechti szerződés értelmében. A spanyol kormányok az utóbbi években rendszeresen megkérdőjelezték a szerződés érvényességét.

Kimaradt?