Felháborította Izraelt a rendőrségi elektromos sokkoló

Az izraeli rendőrség felfüggesztette az elektromos sokkolók használatát, miután óriási közfelháborodást keltettek azok a felvételek, amelyeken izraeli rendőrök ilyen eszközt használtak egy telepes elfogásakor.

A Boáz Albert nevű telepest azért állították elő Jichár telepesfaluban, mert megszegte azt az ellene hozott határozatot, hogy hat hónapig nem léphet be Ciszjordánia területére. A férfit letartóztató négy rendőr többször is használta a sokkolót a telepes elfogásakor.

A történteket a telepes rokonai videokamerán rögzítették, és a felvételeket átadták az izraeli médiának. A helyi tévéhíradókban bemutatott képsorokon látszik, hogy a rendőrök többször is alkalmazták az elektromos sokkolót az ellenállást nem mutató férfival szemben.

Johanán Danino izraeli rendőrfőkapitány vasárnap belső, rendőrségi vizsgálatot rendelt el a Ciszjordániában működő rendőri egység és az elektromos pisztoly általános rendőri használatának felülvizsgálatára, és ennek lezárultáig megtiltotta az elektromos sokkolók alkalmazását.

Az izraeli rendőrségnél 2009-ben vezették be ezt a fegyvert, amelyből jelenleg mintegy ötszáz található az egységeknél, de mindeddig nem határozták meg használatának szabályait - írta a Háárec című izraeli napilap.

Kimaradt?