Ezer meleg pár akar összeházasodni Új-Zélandon

Nagyjából harminc meleg pár mondta ki a boldogító igent hétfőn Új-Zélandon, miután hatályba lépett a melegházasságokat legalizáló törvény. A szigetország a 15. ország a világon, ahol a jog lehetővé teszi az azonos neműeknek, hogy összeházasodjanak.

Az első homoszexuális pár, aki házasságot kötött Új-Zélandon, Ausztráliából érkezett. Egy másik pár Queenstown és Auckland között, tízezer méteres magasságban, az Air New Zealand repülőgépén kelt egybe a családtagok és barátok előtt.

Az új-zélandi belügyminisztérium közölte, egy hét alatt ezer melegházasság iránti kérelmet töltöttek le a tárca honlapjáról, közülük 170-et külföldről, zömmel Ausztráliából, de voltak kérelmezők Hongkongból, Oroszországból és az Egyesült Államokból is. Sokan annak ellenére is elutaznak a szigetországba egybekelni, hogy tudják, hazájukban nem ismerik el az Új-Zélandon megkötött házasságot.

A szomszédos Ausztráliában a lakosság többsége támogatná a melegházasság legalizálását, de a parlamentben eddig minden erre irányuló törvénymódosítási javaslat elbukott. Új-Zéland volt a világon az első ország, ahol 1893-ban a nők megkapták a szavazati jogot.

Kimaradt?