Hatvan évig holtan vezette a phenjani egyházmegyét Hong püspök

Elismerte a Vatikán, hogy betöltetlen a phenjani egyházmegye püspöki széke, vagyis hogy Francis Borgia Hong Jong Ho, az észak-koreai főváros volt püspöke halott, és ezzel megnyílt az út Hong boldoggá avatása előtt - adta hírül az UCAnews ázsiai katolikus hírportál csütörtökön.

A pápai évkönyv július 1-jei módosítása szerint Francis Borgia Hong Jong Ho már nem szerepel a phenjani egyházmegye főpásztoraként. A Vatikán ezzel elismerte, hogy az egyházmegye püspöki széke betöltetlen, mivel Hong püspök már az 1940-es évek végén a kommunista rezsim áldozatává vált.

Az 1906-os születésű Hong püspök, akit még XII. Piusz pápa nevezett ki a phenjani egyházmegye élére, annak a 166 egyházi személynek az egyike, akiket az 1940-es évek végén Kim Ir Szen kommunista rezsimje meggyilkolt vagy elrabolt. Több mint 60 évig semmit nem tudtak róla, de a vatikáni nyilvántartás mindeddig őt tekintette a phenjani egyházmegye püspökének, bár "eltűntként" tartották számon.

Nicholas Csong Csinszok nyugalmazott szöuli bíboros szerint azzal a gesztussal, hogy Hong püspök nevét évtizedeken át megjelentették a hivatalos adatok között, a Vatikán a koreai egyház "drámai helyzetére" akart rámutatni.   

Azzal, hogy a Szentszék elismerte, Hong püspök már nem az egyházmegye püspöke, egyúttal azt is elismerte, hogy halott. Ennek pedig azért van jelentősége, mert a koreai püspökök már régóta arra kérik a vatikáni szentté avatási kongregációt, hogy engedélyezze a néhai püspök és 80 vértanú társának boldoggá avatási eljárásának elindítását.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?