Megrohanták Redinget Szófiában a kormányellenes tüntetők

Az Európai Bizottság alelnöke támogatásáról biztosította kedden a kormányzati korrupció ellen tüntetőket Szófiában. A bolgár főváros utcáit Viviane Reding látogatása idején is ellepték az EU-párti tüntetők, akik negyven napja követelik a szocialista kormány lemondását.

"Szófiában itt ma kifejezem szimpátiámat azon bolgár állampolgárok iránt, kik a korrupció ellen tiltakoznak" – írta Twitter-üzenetében az EU-alelnök.

"Nem szeretném, ha a korrupt kormányom hibáiért más európai államok fizetnének" – mondta az egyik tiltakozó.

A demonstrálók hevesen bírálják az elharapódzott korrupciót, a média manipulálását, valamint a megbénult igazságszolgáltatást. A tiltakozók azt szeretnék, ha Brüsszel szigorúbban ellenőrizné országukat.

Az uniós igazságügyi biztos maga is találkozott a demonstrálókkal, akik megrohanták kérdéseikkel. Reding egy zsúfolásig megtelt teremben válaszolt az érdeklődőknek, akik közül volt, aki "Európa meghallgat minket" és "Mentsetek meg!" feliratú transzparensekkel érkezett.

"Hogy érezzük magunkat európainak, mikor még teljes jogú bolgárok sem lehetünk, mivel az oligarchia korlátozza szabadságunkat?" – érdeklődött a beszélgetés egyik résztvevője. Reding hangsúlyozta, hogy "az oligarchia és a demokrácia halálos ellenségek", illetve szót emelt a média szabadsága mellett.

Reding a BBC News tudósítása szerint arról is beszélt: azért avatkozott közbe Romániában és Magyarországon, mert "ezekben az országokban teljes mértékben destabilizálódott a bírósági rendszer, felszámolták a legfelsőbb bíróságot". Hozzátette, az Európai Bizottság nyomására ezeket a jogsértéseket kijavították.

Az igazságügyi biztos egyúttal felszólította a két legnagyobb bolgár pártot, a konzervatívokat és a szocialistákat, hogy vessenek véget vitáiknak, és az ország jövője érdekében hozzanak közös döntéseket.

A szegénység és a korrupció elleni tömegtüntetések idén februárban Bojko Boriszov konzervatív miniszterelnök lemondásához vezettek. Bár pártja, a Polgárok Bulgária Európai Fejlődéséért megnyerte a május 12-ei választásokat, nem sikerült újra kormányt alakítania, ezért bojkottálja a Bolgár Szocialista Párt által vezetett kabinet és a parlament munkáját. Boriszov pénteken megígérte, hogy pártja visszatér a parlamentbe, ugyanakkor a kedélyek lecsillapítása érdekében új választások kiírását javasolta.

Bulgáriában 2007 óta tagja az Európai Uniónak, az országban 2014 májusában európai parlamenti választásokat tartanak.

Kimaradt?